28 lutego 2017

Żywność może zawierać substancje lub produkty powodujące alergię lub reakcję nietolerancji. Poinformowanie o tym na opakowaniu produktu jest obowiązkowe i uregulowane przepisami.

Jak odczytać informacje producenta?

  • jeśli na produkcie jest podany skład produktu - nazwy substancji lub produktów powodujących alergię lub reakcję nietolerancji wyróżnia się czcionką, stylem lub kolorem tła, aby informacja o ich obecności w produkcie była czytelniejsza
  • jeśli na produkcie nie ma podanego składu - wówczas na opakowaniu musi się znaleźć informacja o obecności alergenu lub substancji powodującej reakcję nietolerancji poprzez napis: „zawiera”, po którym wymieniona jest nazwa tej/tych substancji

Pełna lista substancji lub produktów powodujących alergię lub reakcję nietolerancji

Badania żywności i jego wpływu na funkcjonowanie organizmu doprowadziły do zdefiniowania listy substancji i produktów powodujących alergię lub reakcję nietolerancji. Lista ta stanowi załącznik nr II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Znalazły się na niej:

zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz i pszenica khorasan), żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

  • syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę
  • maltodekstryn na bazie pszenicy
  • syropów glukozowych na bazie jęczmienia
  • zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

skorupiaki i produkty pochodne

jaja i produkty pochodne

ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

  • żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy
  • żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina

orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

  • całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego
  • mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-      tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego
  • fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego
  • estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego

mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

  • serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
  • laktitolu

orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego

seler i produkty pochodne

gorczyca i produkty pochodne

nasiona sezamu i produkty pochodne

dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

łubin i produkty pochodne

mięczaki i produkty pochodne

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej