3 października 2017

Polskiemu konsumentowi australijskie wino kojarzy się w zasadzie tylko z Chardonnay i Shirazem. W każdym sklepie i niemal w każdej restauracji, chcąc kupić wino z Antypodów, mamy do wyboru przede wszystkim te dwa szczepy.

Rzadko pojawiają się wina ze szczepu Cabernet Sauvignon, a jeśli je już znajdziecie, to i tak przeważnie w połączeniu z wszędobylskim Shirazem. Co wytrawniejsi poszukiwacze australijskich win spotkają jeszcze Chardonnay w połączeniu z Semillon i to w zasadzie koniec przygody z australijskim winem na naszym rynku. A to wielka szkoda, bo na przykład monoszczepowy Tyrrell’s Vat 1 Hunter Semillon określany jest jako jedno z najlepszych na świecie wcieleń tego szczepu i stał się ikoną australijskiego winiarstwa.

Sytuacja może się jednak niedługo diametralnie zmienić, ponieważ Australijczycy chcą nieco odmienić swój winiarski wizerunek. Oczywiście koniem pociągowym nadal pozostaną Chardonnay z Shirazem, ale do pomocy będą mieli całą gamę innych szczepów, które do tej pory nie były kojarzone z tym krajem.

McLaren Vale
McLaren Vale

Olbrzymi kontynent i mnogość mikroklimatów, a także doświadczenie enologiczne imigrantów z niemal każdego zakątka świata, stworzyły iście wybuchową mieszankę winiarską. Już w połowie ubiegłego wieku włoscy osadnicy z Piemontu zaczęli obsadzać winnice „swoimi” Nebbiolo i Arneis. Do 2000 roku w Australii pojawiło się 70 typowo włoskich odmian winogron. Wśród nich prym wiodą toskańskie Sangiovese, sycylijskie Nero d’Avola czy białe odmiany takie jak Vermentino i Fiano.

Niezwykle popularna w Australii staje się również winorośl z Półwyspu Iberyjskiego. Ciepłolubne Tempranillo i Touriga Nacional znalazły swój drugi dom w McLaren Vale, nieopodal Adelajdy, dając wino bardzo podobne do ich europejskich odpowiedników.

Na Tasmanii wytwarza się fantastyczne wina z austriackiego szczepu Grüner Veltliner. Odznaczają się one typowym dla tej odmiany aromatem białego pieprzu, gruszek i grejpfrutów. Całości dopełnia zdecydowana kwasowość i mineralny posmak.

Pisząc o białych winach, nie sposób pominąć Rieslinga, którego najlepsze wcielenia powstają w Clare Valley, w regionie o swojsko brzmiącej nazwie Polish Hill. Te niezbyt strome, łupkowe zbocza, pokryte  gliną i żwirem, są najlepszym w Australii siedliskiem tego szczepu. Obrazu australijskiej transformacji winiarskiej dopełniają jeszcze wina z greckiego szczepu Assyrtico oraz gruzińskie Saperavi.

W tym momencie egzotyczne dla Australii odmiany, porastają jedynie 3% powierzchni upraw winogron. Jest to jednak jasny sygnał, że Antypody nie trwają w marazmie i poszukują nowej drogi dla rozwoju swoich win.

McLaren Vale
McLaren Vale

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej