1 września 2016

W Europie rozpoczynają się zbiory winogron. Są jednak winiarze, którzy z niecierpliwością czekać będą na mgliste, wilgotne październikowe poranki…

W trakcie procesu dojrzewania winogron na krzewie, owoce oraz sama roślina narażone są na wiele niebezpieczeństw, które skutkować mogą zniszczeniem krzewu winnego lub znacznym spadkiem jakości i wielkości plonu.

To może być susza, deszcz w trakcie lub chwilę przed zbiorami, grad, a nawet silny wiatr. Jeśli dodamy do tego ptaki, które wyjadają dojrzałe owoce, ćmy żywiące się zalążkami owoców oraz uwielbiające młode pędy kiełkujących krzaków zające i łosie, ukazuje nam się prawdziwy obraz życia w winnicy. Winiarze nie mają łatwo! Żeby dopełnić skali trudności, winogrona trzeba zabezpieczyć też przed chorobami grzybiczymi, wirusami i bakteriami. Jest jednak taka pleśń, na pojawienie się której winiarze czekają z niecierpliwością. Jest nią tzw. szlachetna pleśń - Botrytis Cinerea.

Sauternes, Tokaj, oraz Trockenbeerenauslese to najpopularniejsze wina, które powstały dzięki temu, że winogrona przeznaczone do ich produkcji zostały zaatakowane przez szlachetną pleśń. By powstały takie wina, potrzebne są specyficzne warunki klimatyczne - bez nich szlachetna pleśń nie pojawi się. Mglisty, wilgotny poranek przechodzący w suchy i ciepły dzień to idealna pogoda do rozwoju Botrytis Cinerea. Dlatego najlepsze miejsca do powstania szlachetnej pleśni zlokalizowane są w pobliżu rzek lub jezior. Żeby było trudniej wszystkie czynniki pogodowe powinny wystąpić w drugiej połowie października, gdy winogrona są już dojrzałe.

Kiedy szlachetna pleśń zagości na dojrzałych i koniecznie nieuszkodzonych owocach, powoduje pęknięcie skórki winogrona, przez co zawarta w miąższu woda częściowo odparowuje. Następnie owoc wysycha i zwiększa się koncentracja aromatów i cukru. Niezwykle intensywny moszcz w wyniku fermentacji daje słodkie wina o wyjątkowych aromatach i harmonii smaku. Słodkie wina zainfekowane Botrytis Cinerea odznaczają się aromatem orzechów, miodu, kwiatów polnych, a także brzoskwiń czy moreli. Są idealnym kompanem dla deserów, ale mogą być również wybornym deserem samym w sobie.

Najpopularniejsze szczepy winogron, które mogą zostać zainfekowane szlachetną pleśnią to Furmint, Semillon, Sauvignon Blanc, Chenin Blanc a także Riesling.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej