13 lipca 2017

Z nazwą Chablis spotkał się niemal każdy miłośnik wina. Jest synonimem jakości i prestiżu. Chablis w powszechnym wyobrażeniu to po prostu dobre wino. Tylko, czy pijąc Chablis wiemy, skąd to wino pochodzi, jak jest tworzone i dlaczego smakuje tak, a nie inaczej?

Chablis to najbardziej wysunięty na północ okręg w Burgundii, znajdujący się w departamencie Yonne - 180 km na południowy-wschód od Paryża. Znany jest z wybornych białych win, wytwarzanych ze szczepu Chardonnay. Jednak nie zawsze Chablis znajdowało się w panteonie winiarskich sław.

Przemiana nastąpiła w drugiej połowie XX wieku. W związku z dość trudnymi warunkami pogodowymi w tym regionie winnice obsadzono wytrzymałym szczepem Chardonnay - nazywanym tu beaunois - winorośl z Beaune (miasto w Burgundi). W tym czasie powstało Chablis jakie znamy dzisiaj, czyli bezapelacyjnie jedno z najpiękniejszych win świata. Ten wysublimowany i w zasadzie niemożliwy do skopiowania styl nierozerwalnie związany jest z geologią.

Przez Chablis biegnie bowiem krawędź niecki z wapienia i iłu powstałej w epoce jury. Drugi koniec skamieliny znajduje się w angielskim mieście Kimmeridge - stąd nazwa gleby kimeryd. Podłoże w tym regionie bogate jest w prehistoryczne skamieliny muszli ostryg oraz innych skorupiaków, które kształtują styl wina.

Jeśli mówimy o stylu wina nie możemy zapomnieć o czteropoziomowej klasyfikacji win Chablis. W największym uproszczeniu wina grand cru są bardziej intensywne w smaku i pełniejsze niż premier cru. Premier cru są lepsze niż chablis, zaś petit chablis są najniżej na skali jakościowej.

Wina opisywane jako grand cru wytwarzane są z winogron pochodzących ze specjalnie wyselekcjonowanych, siedmiu siedlisk, znajdujących się na wzgórzu nad miasteczkiem Chablis. Tworzą one 100 hektarowy pas winnic skierowanych na południe lub zachód. Każde z siedmiu grand cru ma własny styl, ale w powszechnej opinii Les Clos daje wina najbardziej wyjątkowe. Pozostałe grand cru to: Bougros, Les Preuses, Vaudesir, Grenoulles, Valmur i Blanchot.

Siedliska grand cru stanowią tylko 2% powierzchni uprawnej w Chablis.

Spośród czteropoziomowej klasyfikacji, moim zdaniem najprzystępniejszymi winami, są te z premier cru. Bezkonkurencyjny stosunek jakości do ceny stanowi ich niezaprzeczalną zaletę. Nie są może tak intensywne i długowieczne jak grand cru, jednak swoim smakiem i aromatem urzekną niejednego smakosza. Liczba stanowisk premier cru w Chablis wynosi 79, zaś najpopularniejsze z nich to La Fourchaume, Montmains, czy Bauroy.

Na koniec najważniejsze - jak smakuje dobre Chablis? To oczywiście zależy od stylu i wizji producenta. Ważne jest również, czy wino dojrzewa w dębowej beczce, czy nie. Jednak dla mnie dobre Chablis powinno być mineralne, surowe, czyste. Swą wyraźną kwasowością budować szkielet wina, wokół którego rozwijają się aromaty kamienne, brzoskwiniowe i cytrusowe. Dobre Chablis jest eleganckie, wręcz ulotne. Doskonale odnajduje się w towarzystwie ostryg oraz innych skorupiaków. Łączy się również z daniami z cielęciny. 

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej