6 kwietnia 2016
źródło: www.nashvillewineauction.com
źródło: www.nashvillewineauction.com

Myśląc o winie francuskim zawsze pierwsze skojarzenie wiedzie mnie do Bordeaux. To dla mnie tak oczywiste, że nie umiem uciec od tego stereotypowego myślenia. W Bordeaux mamy najdroższe i najlepsze wina świata, bajeczne posiadłości i wielowiekową tradycję. Bezapelacyjnie jedną z największych gwiazd tego regionu jest Chateau Margaux, posiadłość znajdująca się na lewym brzegu rzeki Garonny w regionie Medoc.

Tu nie można uciec od historii. Pierwsze wzmianki o produkcji wina w rejonie dzisiejszej winnicy pochodzą już z XII wieku, jednak na większą skalę trunek ten zaczęto wytwarzać w wieku XVI wraz z przejęciem posiadłości przez rodzinę Lestonnac. W tym czasie poczyniono duże inwestycje w winnicę, które w późniejszym czasie zaowocowały doskonałymi winami.

Przełom nastąpił jednak w wieku XVIII, kiedy to kolejny właściciel chateau - Berlon w procesie winifikacji zaczął oddzielać białe winogrona od czerwonych. Wprowadził on również zasadę, by nie zbierać winogron o świcie. Twierdził bowiem, że rano owoce pokryte są rosą, która odpowiedzialna jest za blady i rozcieńczony kolor wina.

Kolejnym ważnym etapem w historii Chateau Margaux było powstanie klasyfikacji win bordoskich z okręgu Medoc w 1855 roku. Klasyfikacja stworzona na polecenie cesarza Napoleona III miała za zadanie uszeregowanie win według ceny (w tamtych czasach cena miała bezpośredni związek z jakością). W pierwszej klasie (z pięciu możliwych) – premier grand cru classe - znalazły się tylko cztery chateau, w tym oczywiście Margaux.

Chateau Margaux - rzecz w biznesie zupełnie normalna - przechodziło na przełomie lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych ubiegłego wieku poważny kryzys finansowy, który przyczynił się do znacznego pogorszenia jakości produkowanych tam win. Sytuację w 1977 roku uratowała pochodząca z Grecji rodzina Mentzelopoulos, która wykupiła Chateau Margaux.

Zdaniem wielu ekspertów od tamtej pory jakość win powstających w Chateau Margaux wzrosła do poziomów nienotowanych w ramach kategorii premier cru.

Jedną z osób, która w ostatnim trzydziestoleciu bezpośrednio przyczyniła się do ogromnych sukcesów Chateau Margaux był Paul Pontallier - enolog i general manager. Dołączył do firmy w 1983 roku, a w 1990 roku, mając zaledwie 34 lata objął najważniejsze stanowisko w chateau. Do 27 marca 2016, do momentu śmierci, był ikoną i synonimem Margaux. To on wyznaczał kierunki rozwoju marki i wina. To dzięki niemu Chateau Margaux jest tak potężne, jak nie było chyba nigdy w historii. Zmarł tydzień przed premierową degustacją Bordeaux 2015, które byłoby jego trzydziestym trzecim rocznikiem w Margaux.


źródło: www.prestigehongkong.com
źródło: www.prestigehongkong.com
źródło: www.wikimedia.org
źródło: www.wikimedia.org








Autor: Tomasz Potrzebowski

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej