21 grudnia 2016

Święta są dla mnie wyjątkowym czasem. Są chwilą wytchnienia od tempa dnia codziennego, a także cudownym momentem, by z czeluści lodówki na wino wyjąć coś specjalnego.

Pierwszy dzień świąt w mojej rodzinie tradycyjnie celebrujemy późnym obiadem, który… przeciąga się aż do kolacji. Po wigilijnym „obżarstwie” robię sobie krótką przerwę od jedzenia (omijam śniadanie szerokim łukiem) i wszystkie siły kieruję na obiad. Tego dnia, jak rodzinna tradycja nakazuje, na stole zawsze króluje pieczony drób, jednak repertuar świątecznego ptactwa zmienia się z każdym rokiem. Jakie wino zatem dobrać do tak skomponowanego świątecznego obiadu?

Poniżej kilka moich propozycji

Pieczony kurczak to świąteczna klasyka. Jeśli jest podany z sosem z pieczenia, idealnym winem będzie w miarę delikatny Merlot lub burgundzka wersja Pinot Noir. Ci z was, którzy do kurczaka wolą białe wino, powinni wybrać lekko beczkową Rioja - na pewno spełni ona wasze oczekiwania. Ja natomiast mam swoją ulubioną wersje świątecznego kurczaka –  drób pieczony w glazurze z miodu. Do takiego dania najczęściej podaję australijskiego Shiraza. Idealną, białą alternatywą dla niego będzie pełny i kwiatowy Viognier z południa Francji.

Pieczona kaczka to danie nie mniej popularne i lubiane co kurczak. Dla takiego mięsa idealnym kompanem jest Pinot Noir. Nowa Zelandia, Kalifornia, Chile - każdy wybór będzie dobry.
Kolejnym winem świetnie pasującym do kaczki jest piemoncka Barbera, jednak szczep odznacza się naturalnie wysoką kwasowością, więc pamiętajcie o tym, gdy będziecie sięgali po to wino.
Na koniec zostawiłem najlepsze - Merlot z bordoskiej apelacji Pomerol- z kaczką tworzy parę idealną.
Jeśli kaczka pieczona jest z owocami, Riesling z niewielką zawartością cukru jest jej genialnym uzupełnieniem.

Pieczony indyk to również niezwykle świąteczne danie. Eleganckie i po prostu pyszne. Do tego wielkiego ptaka trzeba dobrać równie wielkie wino. Châteauneuf-du-Pape to dla mnie synonim Bożonarodzeniowych Świąt - mocne wino z aromatami przypraw. Zamiast niego możecie także podać inne czerwone wino z Doliny Rodanu. Do pieczonego indyka świetnie sprawdzi się czerwone Bordeaux z regionu Saint- Émilon. A co gdy macie ochotę na białe wino? Chardonnay z Kalifornii lub Australii będzie w tym przypadku rozwiązaniem idealnym.

Na koniec zostawiłem pieczoną gęś. Jest ona bardziej intensywna w smaku i tłustsza od indyka. Dobierając do niej wino musimy wybrać równie wyrazisty trunek z wyczuwalną kwasowością - kwasowość w tym momencie będzie niwelować tłuszcz. Do gęsi doskonałym wyborem jest Barolo lub Barbaresco. Dobrej jakości Chianti Classico również cudownie podkreśli smak mięsa. Nie mniej udanym duetem będzie gęś z Rioja Gran Reserva. Dla wielbicieli win białych najlepszym rozwiązaniem jest najwyższej jakości Riesling z Alzacji.

Jeśli do drobiu zostanie podane pieczone jabłko nie zapomnijcie o cydrze!

Smacznego i Wesołych Świąt!

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej