2 grudnia 2016

Czym jest Sangiovese, jak powinno smakować gdy jest rześkie i młode, a jak - kiedy przekracza wiek dziesięciu lat? Na te i wiele innych pytań odpowiadał Paolo De Marchi (Isole e Olena) podczas swojej listopadowej wizyty w Centrum Wina.

Szczep Sangiovese to ikona Toskanii. Jest nierozerwalnie związany z tym regionem.

Sangiovese to również, a może przede wszystkim, główny składnik win Chianti - dumy Toskanii i jednocześnie najpopularniejszego wina z Półwyspu Apenińskiego.

Jednak Chianti nie oddaje tego, czym tak naprawdę jest Sangiovese. Poprzez dodanie do kupażu gron Canaiolo, Cabernet Sauvignon, czy Merlot i Syrah powstaje doskonałe wino. Nie jest ono jednak idealnym odzwierciedleniem szczepu.

Dla mnie synonimem Sangiovese jest Cepparello - wino wytworzone tylko i wyłącznie z tego szczepu. Cepparello to wzór, jedno z najlepszych włoskich win i sens pracy Paolo De Marchi. Do produkcji tego trunku De Marchi wykorzystuje tylko najlepsze winogrona ze swojej posiadłości Isole e Olena zlokalizowanej w regionie Chianti Classico.

Pierwsze wino z tą etykietą powstało w 1980 roku, zaś od końca lat osiemdziesiątych do chwili obecnej prawie wszystkie roczniki tego wina otrzymywały od Roberta Parkera oceny przekraczające 90 punktów. To jeden z argumentów przemawiających za tym, że mamy do czynienia z wyjątkowym, wręcz wybitnym trunkiem.

W połowie listopada, gdy Paolo De Marchi odwiedził Centrum Wina miałem możliwość spróbowania różnych roczników Cepparello od najmłodszego 2013 poprzez 2012, 2010, 2007, 2006, 2004, na roczniku 2001 kończąc.  Dzięki tak skonstruowanemu panelowi testowemu można było zaobserwować, jak z wiekiem zmienia się Sangiovese. Wszyscy uczestnicy degustacji zgodnie stwierdzili, że dwa najmłodsze roczniki to wina o wielkim potencjale. Mocne taniny, wyraźnie zaznaczona kwasowość i cudowny, owocowy charakter powodują, że wino może dojrzewać w butelce przez kolejne 20 lat. Kolejne roczniki 2010, 2007 i 2006 to wina już dobrze ułożone, o miękkich i dojrzałych taninach oraz doskonałej równowadze kwasowości i ekspresji owocu. Dwa najstarsze wina to z kolei podróż przez aromaty powstałe na skutek ponad dziesięcioletniego dojrzewania w butelce. Charakterystyczne dla szczepu aromaty świeżych wiśni ustąpiły miejsca eleganckim nutom wiśni w likierze oraz aromatom leśnym i skórzanym.

Degustacja w cudowny sposób pokazała, że dobre Sangiovese to idealne wino zarówno dla miłośników młodych, ekspresyjnych win, jak i dla ludzi, którzy mają wystarczająco dużo cierpliwości by kupić butelkę Cepparello i otworzyć ją przy celebrowaniu wyjątkowej okazji za dwadzieścia lat.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej