27 lutego 2017

Graham’s to bez wątpienia ikona światowego winiarstwa, nadworny dostawca porto dla Królowej Elżbiety i jeden z kluczowych partnerów Centrum Wina.

Do tej pory w ofercie naszej firmy dostępne były jedynie Ruby oraz Tawny Port (pisałem o nich w tym miejscu: http://www.ambra.com.pl/partnerzy-handlowi/horeca/blog-z-pasji-do-wina/czym-jest-porto-jak-je-podzie... ). Teraz oferta tego niezwykle prestiżowego producenta powiększyła się o Graham’s Fine White Port!

Białe, słodkie porto to nadal na polskim rynku towar deficytowy. Nie jest tak popularne jak wytwarzany z czerwonych gron kuzyn, jednak jakością w niczym mu nie ustępuje. Fine White Port to kupaż lokalnych, białych odmian winogron: Codega, Malvasia Fina, Rabigato oraz Viosinho. Wino wyróżnia się nietypowym, bladym kolorem złota. Aromat jest świeży i delikatny - charakteryzuje się zapachem prażonych migdałów, skórki z limonki oraz winogron. W smaku białe porto jest niezwykle harmonijne z doskonale wyważoną kwasowością, która nadaje temu słodkiemu i dość mocnemu trunkowi (19% alkoholu) lekkości.

Białe porto serwujemy schłodzone, w temperaturze 6-10 stopni Celsjusza. Idealnie pasuje do lekkich, nieprzesadnie słodkich deserów, takich jak: ciasto ze świeżymi owocami, tarta cytrynowa lub migdałowa, a także brzoskwinie z kremem czy truskawki z białą czekoladą. Będzie świetne również jako deser sam w sobie.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej