1 sierpnia 2017

Pod koniec lipca Kraków gościł gwiazdy hiszpańskiego winiarstwa. Centrum Wina we współpracy z krakowską Szkołą Sommelierów zorganizowało degustację jednego z najwspanialszych win z Półwyspu Iberyjskiego - Valbuena 5º.

Wino wytwarzane jest przez Tempos Vega Sicilia - najbardziej znanego i jednocześnie najbardziej prestiżowego producenta win z apelacji Ribera del Duero.

Valbuena 5º to świetna interpretacja szczepu Tinto Fino, jak w Riberze nazywają wszędobylskie w Hiszpanii Tempranillo. W niektórych rocznikach Tinto Fino uzupełniane jest o szczepy Merlot i Malbec. Wino dojrzewa w sumie przez pięć lat: w dębowych beczkach, zbiornikach ze stali nierdzewnej i butelce - stąd nr 5 w nazwie wina.

Długotrwały proces dojrzewania poprzedzony jest dwuetapową selekcją winogron: na etapie wyboru kiści oraz selekcją pojedynczych owoców, tak by wino wytworzone zostało tylko z najbardziej dojrzałych winogron.

Równie dużą wagę przykłada się do procesu fermentacji. W pierwszym zbiorniku zachodzi fermentacja alkoholowa, którą rozpoczynają naturalne, endemiczne odmiany drożdży (ta sama, której używano 100 lat temu). Następnie wino przelewane jest do kolejnego zbiornika, gdzie rozpoczyna się fermentacja malolaktyczna - zmieniająca kwas jabłkowy w kwas mlekowy, czyniąc wino bardziej delikatnym.

Na koniec trunek trafia do 225-litrowych dębowych beczek, wykonanych z drewna pochodzącego z Francji i Stanów Zjednoczonych. Vega Sicilia jest jedną z nielicznych winiarni, która samodzielnie wytwarza beczki do wina. Przez 3 lata (2 lata na powietrzu i rok w zamkniętym pomieszczeniu) drewno jest sezonowane, a następnie zbijane i wypalane, tak by w najlepszy możliwy sposób połączyło się z winem.

A teraz wróćmy do tego, co najprzyjemniejsze, czyli degustacji

Spotkanie poprowadził Gonzalo Iturriaga, Dyrektor Techniczny winnicy - osoba biorąca bezpośredni udział w produkcji wina. W trakcie panelu goście próbowali win Valbuena 5º od rocznika 2007 do 2011.

Rocznik 2007 to Tinto Fino z 10% domieszką Merlota. Przyjemnie aromatyczne, z nutami jeżyn i owoców leśnych. Wzbogacone zapachem świeżo zaparzonego espresso i przypraw korzennych. Trunek niezwykle czysty i świeży, o wyraźnej kwasowości, wokół której rozwija się smak wiśni i słodkich przypraw. Taniny już świetnie ułożone i bardzo dojrzałe. Imponujące wino.

Rocznik 2008 to z kolei rozmaryn, skóra i herbata. Piękne, rustykalne wino - Ribera del Duero w starym, dobrym stylu. Harmonijne, po prostu świetne. Rocznik 2008 jest połączeniem Tino Fino z 7% Merlota i Malbeca.

Valbuena 5º 2009 to wino najdobitniej odzwierciedlające warunki atmosferyczne rocznika. Niezwykle ciepłe lato spowodowało, że taniny są bardzo dojrzałe, jednak brakuje mu nieco kwasowości. W nosie aromat oliwek miesza się z mocną herbatą i borówkami. Wino ze zdecydowanie mniejszym potencjałem dojrzewania niż dwa poprzednie, jednak świetnie nadaje się do picia teraz. W tym roczniku zawartość Merlota wynosi 5%.

Rocznik 2010 jest rocznikiem specjalnym. W tym roku Vega Sicilia uruchomiła nowe pomieszczenia produkcyjne i wprowadziła nowe metody winifikacji. Od tego roku winogrona z 25 oddzielnych parceli winifikowane są osobno, a po dojrzewaniu w beczkach, składniki łączy się, by wspólnie dojrzewały w butelkach. Ten sposób produkcji spowodował, że wino stało się bardziej świeże i eleganckie zarazem. Valbuena 5º z tego rocznika to cudownie aromatyczny trunek. Taniny są oczywiście za młode, jednak ich jakość w połączeniu z fantastyczną, żywą kwasowością zdradzają fenomenalny potencjał starzenia. W smaku: świeża wiśnia, śliwka i jeżyna. Finisz długi i chropowaty. Świetne wino!

Na koniec został rocznik 2011. Moim zdaniem najlepsze wino panelu. Drzewo cedrowe, ocet balsamiczny, fiołki i wiśnie w syropie. W smaku zadziwiająco jedwabiste jak na tak młody trunek. Mocne, skoncentrowane, o genialnej kwasowości - biorąc pod uwagę wysokie temperatury panujące w tamtym roku. Ogromny potencjał dojrzewania z jednej strony, z drugiej zaś wino, które można z wielką przyjemnością pić już w tym roku.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej