28 września 2016

To było pierwsze takie spotkanie w Polsce! We wrześniu Centrum Wina zorganizowało „Masi Fresh & Dry” - warsztaty dla restauratorów, sommelierów i dziennikarzy winiarskich, przybliżające tajniki produkcji najważniejszych win z regionu Veneto, pochodzących z oferty Masi, producenta znanego na całym świecie.

Zaproszeni goście mogli samodzielnie skomponować własne Amarone oraz spróbować niedostępnych w sprzedaży, jednoszczepowych win wytworzonych z winogron szczepów: Corvina, Rondinella i Molinara. To z nich Masi tworzy wyjątkowe trunki: ‘Bonacosta’ Valpolicella Classico DOC, ‘Campofiorin’ Rosso del Veronese IGT oraz ‘Costasera’ Amarone della Valpolicella Classico DOCG.

Są to bez wątpienia ikony włoskiego winiarstwa, wina przełomowe, które wytyczyły szlak rozwoju dla całego regionu. Każdy z trzech wyżej wymienionych szczepów wpływa na charakterystykę wina i odpowiedzialny jest za inne jego cechy.

W przypadku Valpolicelli winogrona używane do produkcji wina są świeże, nie zostały poddane tradycyjnemu procesowi appassimento, o którym więcej można przeczytać tu. Dzięki temu wino jest lekkie i żywe.

  • Corvina, która jest głównym składnikiem kupażu daje winu smak i aromat dojrzałych wiśni.
  • Rondinella, której ilość nie może przekroczyć 30% odpowiedzialna jest za intensywny kolor oraz wyraźne taniny.
  • Zaś Molinara (5% całości) to aromat słodkich przypraw oraz ożywcza kwasowość, która buduje strukturę wina.

Z kolei przy produkcji Amarone wykorzystuje się winogrona, które przez cztery miesiące suszone są na specjalnych matach. W tym czasie „rodzynki” zmieniają swój profil smakowo-aromatyczny. Podsuszona Corvina nadaje Amarone smak wiśni w likierze oraz delikatny, orzechowy aromat. Rondinella ponownie odpowiada za intensywny kolor wina. Taniny pochodzące od tego szczepu nadal są dobrze wyczuwalne i mocne, jednak w tym przypadku są dojrzałe, miękkie i pozbawione lekko gorzkiego posmaku. Molinara tym razem przechodzi transformację od słodkich przypraw, po wyraźne, pieprzne nuty, które nadają winu zdecydowanego charakteru. Dzięki zastosowaniu podsuszanych winogron, wino nabiera bardzo dojrzałego i eleganckiego charakteru. Jest niezwykle złożone i gotowe dojrzewać w butelce nawet kolejne ćwierć wieku.

Warsztaty Masi Fresh & Dry były niesamowitą okazją do spróbowania i porównania win, których nigdy i nigdzie spróbować nie można. Degustacja win z suszonych i świeżych winogron pozwala jeszcze lepiej zrozumieć technikę appassimento oraz poznać złożony styl wielkiego, włoskiego wina – Amarone, do którego zawsze chętnie wracam.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej