2 marca 2018

W piątek 23 lutego miałem przyjemność poprowadzić degustację komentowaną whisky w sklepie specjalistycznym Margarita - Wina i Alkohole Świata.

Zebrani goście, a było prawie 30 osób, spróbowali czterech rodzajów whisky z USA, Irlandii i Szkocji. Na spotkanie przygotowałem kilka nowości z katalogu Mocna Oferta Centrum Wina oraz jeden, dobrze już znany produkt 16-letnią Highland Queen Majesty Scotch Single Malt.

Na początku w kieliszkach pojawiła się amerykańska whiskey Koval Millet. Produkt wytworzony w rodzinnej, kraftowej destylarni w Chicago to whiskey w 100% wytworzona z prosa! Jej unikalny charakter podkreśla również fakt, iż jest to pierwsza whiskey z USA, destylowana z tego zboża. Delikatny, bardzo czysty smak trunku, niemal niezakłócony nutami beczkowymi, idealnie pasował na początek degustacji, zaś aromat świeżych orzechów zaintrygował zebranych gości.

Następnie degustowaliśmy szkocką whisky Tomintoul ‘Tlath’ Single Malt Scotch Whisky. W języku gaelickim słowo tlath oznacza łagodność i delikatność. Styl trunku idealnie odpowiada jego nazwie. Tomintoul odznacza się ciekawym aromatem toffi, skórki pomarańczowej, mięty i białego pieprzu. Jak wszystkie whisky z tej destylarni ma przyjemną, kremową fakturę.

Trzecim produktem, który znalazł się w kieliszkach był The Whistler Irish Single Malt Whiskey 5YO Double Wood. Ten irlandzki trunek wytworzony został w rodzinnej destylarni Boann. Whiskey dojrzewała w beczkach po Bourbonie oraz hiszpańskim winie wzmacnianym Sherry Oloroso, dzięki czemu Whistler odznacza się aromatami słodkich przypraw, owoców leśnych i cytrusowych. Smak jest łagodny, dobrze zrównoważony i lekko słodki. Przez część osób został wybrany najsmaczniejszym alkoholem degustacji.

Wieczór zwieńczyła Highland Queen Single Malt Majesty 16YO z destylarni Tullibardine. Najstarszy trunek degustacji był najbardziej aksamitny i delikatny w smaku. Jego bogaty aromat przypadł do gustu wielu gościom. Zachwycili się kompozycją czekolady i przypraw korzennych, a także lukrecji, suszonych owoców i dębiny.

Zapraszam na fotorelację

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej