29 grudnia 2016

Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na sylwestrowy lub noworoczny toast, przeczytaj koniecznie.

Ja na tę wyjątkową noc w roku zawsze wybieram szampana. Sylwester to szczególna okazja, dlatego odrobina finansowego szaleństwa jest jak najbardziej wskazana.

Jak w gąszczu etykiet i nie do końca zrozumiałych zwrotów odnaleźć tę jedyną, wymarzoną butelkę?

Najważniejsze informacje zamieszczone na etykiecie wskazują po pierwsze ilość cukru użytego do dosłodzenia szampana, który równoważy wysoką kwasowość wina (dosage), po drugie rodzaj szampana: rocznik oraz szczepy winogron użyte do wytworzenia trunku.

SŁODKI CZY WYTRAWNY

Wyjaśniając zawiłości związane ze stopniem wytrawności szampana warto zwrócić uwagę na poniższe zestawienie:

* brut nature, brut zéro, non dosé, brut sauvage - wino bardzo wytrawne, do którego nie dodaje się cukru
* extra-brut - wino wytrawne - do 6 g cukru/litr
* brut - wino wytrawne lub półwytrawne - od 6 do 12 g cukru/litr
* extra sec - wino półwytrawne - od 12 do 17 g cukru/litr
* sec - wino półsłodkie - od 17 do 32 g cukru/litr
* demi-sec - wino półsłodkie od 32 do 50 g cukru/litr
* doux - wino słodkie - powyżej 50 g cukru/litr

Warto w tym miejscu zaznaczyć, że mniej więcej do 1850 roku szampan był winem wyłącznie słodkim! Jak widać sporo się od tego czasu zmieniło.

BIAŁY Z BIAŁYCH CZY RÓŻOWY?

Kiedy już wybierzemy swoją preferowaną zawartość cukru w winie, warto w kolejnym etapie zdecydować się na określenie szczepów winogron użytych do produkcji trunku. W tym przypadku mamy do wyboru:

* Blanc de blancs (biały z białych) to szampan robiony w 100% z winogron szczepu Chardonnay
* Blanc de noirs (biały z czarnych) powstaje z ciemnych odmian winogron Pinot Noir i/ lub Pinot Meunier.

Wino zachowuje oczywiście białą barwę, ponieważ do procesu maceracji nie użyto skórek winogron, w których ukryte są barwniki.

Jeśli szampan nie ma na etykiecie jednego z tych dwóch określeń, mamy do czynienia z połączeniem wszystkich trzech odmian winogron: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier.

W szerokiej ofercie szampanów znaleźć też można wina rose (różowe). Powstają przy użyciu dwóch metod: dodania czerwonego wina do wina bazowego lub pozostawienia na krótki czas skórek czerwonych winogron w soku (maceracja). W większości przypadków szampany rose również są połączeniem wymienionych trzech szczepów, jednak z przewagą winogron czerwonych.

ROCZNIKOWY CZY NIE?

Na koniec pozostaje do ustalenia już tylko rocznik wina:

* oznaczenie vintage lub millésime z podanym rokiem wskazuje na szampana rocznikowego, czyli produkowanego jedynie w najlepszych, zdaniem winiarza, latach, tak by pokazać unikatowy charakter rocznika
* non-vintage (NV) - szampan nierocznikowy - dla zachowania w każdym roku tej samej jakości i smaku miesza się wina bazowe z różnych lat. Są to najczęściej spotykane wina - ponad 80% produkcji wszystkich szampanów.

PRZED PODANIEM

Szampana przed podaniem koniecznie trzeba schłodzić. Swój charakter najlepiej ukazuje w temperaturze od 5 do 8 stopni Celsjusza!

W momencie otwierania szampana bądź czujny. Ciśnienie panujące wewnątrz butelki wynosi około sześciu atmosfer, czyli prawie trzy razy tyle, ile w oponie samochodu osobowego. Dlatego w tracie otwierania wina, należy jedną ręką stale obejmować korek, drugą ręką zaś trzymając butelkę u jej podstawy obracać do momentu aż korek sam wyjdzie z butelki.

SZAMPAŃSKIEJ ZABAWY I SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej