7 czerwca 2017

Wino na upał? Na pewno białe, na pewno powinno się wyróżniać orzeźwiającym smakiem z wyczuwalną kwasowością i przyjemnym mineralnym akcentem. Taki jest mój typ na nadchodzące ciepłe dni.

W ten opis idealnie wpisuje się albariño - biały szczep winorośli, który stanowi 95% powierzchni upraw w północno-zachodnim regionie Hiszpanii,  o trudnej do wymówienia nazwie - Rias Baixas. Popularność win z tego regionu stale rośnie i od momentu utworzenia apelacji DO Rías Baixas w 1988 roku liczba nowych nasadzeń szczepu wzrosła prawie dziesięciokrotnie!

Jednym z najważniejszych czynników kształtujących wina ze szczepu albariño w tym regionie jest bez wątpienia pogoda. W miarę niska (jak na hiszpańskie warunki) średnia temperatura lipca - 19 stopni Celsjusza, wysokie roczne opady wynoszące ponad 1500 mm oraz silny wiatr i nadciągająca nawet latem znad morza mgła mają szalony wpływ na uprawy winogron. By przeciwdziałać złowrogiej mgle zwiększającej ryzyko zainfekowania winogron chorobami grzybiczymi, owoce hoduje się na pergolach o wysokości minimum 160 cm. Taka konstrukcja poprawia również wentylację winogron i zapobiega osadzaniu się na nich insektów (np. mączniaka). Niemniej ważny jest również sam owoc. Dzięki grubej skórce (odporność na choroby) i odpowiedniej szybkości dojrzewania ten biały szczep jest świetnie dostosowany do trudnych warunków klimatycznych regionu.

Dobre albariño, takie jak Bodegas Altos de Torona Torre de Ermelo DO Rias Baixas delikatnie pachnie mandarynkami, skórką z limonki oraz świeżą brzoskwinią i polnymi kwiatami. Jest niezwykle rześkie, z lekko słonym, morskim akcentem, który nadaje mu głębi. Dzięki swojej charakterystyce, cudownie łączy się z rybami i wszelkimi morskimi skorupiakami. Będzie również świetnym partnerem dla lekkich przekąsek oraz sałatek. Jeśli nie macie ochoty łączyć tego wina z jedzeniem to nie ma problemu - jest idealne samo w sobie, w piękny, ciepły dzień.


Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej