1 grudnia 2017

Szampan to jedyne w swoim rodzaju wino musujące. Dla wielu jest synonimem elegancji i luksusu, dla mnie - wspaniałym winem, które urzeka swoją finezją i delikatnością. Zwabiony magią szampana pojechałem do Międzyzdrojów na degustację win z domu szampańskiego Nicolas Feuillatte.

W tym nadmorskim kurorcie, pod koniec listopada, Centrum Wina gościło Pierre’a Hartwega, przedstawiciela firmy Nicolas Feuillatte, który w Hotelu Aurora Family&Spa poprowadził niezwykłą degustację. Zaprezentował pięć szampanów w tym perłę w koronie winnicy: Palmes d’Or Vintage Brut 2006. Zanim jednak w kieliszkach znalazła się niekwestionowana gwiazda wieczoru, spróbowaliśmy innych, doskonałych trunków.

Degustację rozpoczął Nicolas Feuillatte Brut Reserve AOC Champagne

To świeży i bezpretensjonalny szampan o uroczym aromacie cytrusów, świeżych jabłek i kwiatów. W ustach dość lekki, mimo trzech lat spędzonych na osadzie z martwych drożdży. Doskonały na aperitif, a także do sałat i lekkich przekąsek. Kupaż 40% Pinot Noir, 40% Pinot Meunier i 10% Chardonnay.

Po nim na scenę wkroczył Nicolas Feuillatte Grand Reserve Brut AOC Champagne

To wino było zdecydowanie cięższe i poważniejsze od swojego poprzednika. Cechowała go wspaniała intensywność smaku i aromatu. Dzięki dojrzewaniu przez 42 miesiące, szampan ten rozwinął bukiet dojrzałych owoców tropikalnych, a także nuty chlebowe oraz orzechowe (migdały). Z jednej strony moc i solidna struktura, z drugiej zaś elegancja. Bardzo złożony i świetnie zrównoważony trunek.

Następnie w kieliszkach pojawił się Nicolas Feuillatte Rosé Brut AOC Champagne

Ten niemalże łososiowy w kolorze szampan to połączenie 60% Pinot Noir, 30% Pinot Meunier i 10% Chardonnay. Przyjemnie owocowe wino o delikatnej strukturze, roztaczało aromaty poziomek, truskawek i świeżych jagód. Niezwykle ciekawa jest również metoda produkcji tego wina. Otóż bazowe wina Pinot Noir i Pinot Meunier wytwarzane są w trakcie maceracji węglowej. Dokładnie tak samo, jak produkuje się Beaujolais Nouveau! Zabieg ten podkreśla zapach i smak owoców, przy jednoczesnym ograniczeniu zawartości tanin. Wino o radosnym, owocowym charakterze - po prostu sexy.

A teraz crème de la crème nadmorskiej degustacji Nicolas Feuillatte Palmes d’Or Vintage Brut 2006 AOC Champagne

10 lat procesu winifikacji i dojrzewania (dojrzewanie na osadzie z martwych drożdży, wcześniej wino bazowe dojrzewało w dębowych beczkach) odcisnęło olbrzymie piętno na stylu wina. Pełne, mocne, eleganckie i finezyjne. Aromaty tostów i palonego masła, przeplatają się z dojrzałymi brzoskwiniami, skórką z limonki i orientalnymi przyprawami. Czysta magia! Winogrona użyte do produkcji tego szampana przechodzą wielostopniową selekcję i pochodzą tylko ze stanowisk Grand Cru, zlokalizowanych w obrębie apelacji. Palmes d’Or Vintage Brut 2006 to kombinacja 50% Pinot Noir i 50% Chardonnay.

Po daniu głównym, jakim niewątpliwie był Palmes d’Or nadszedł czas na deser w postaci półwytrawnego Nicolas Feuillatte Demi-Sec AOC Champagne

Lekko słodkie wino o subtelnym smaku dojrzałych brzoskwiń i kwiatowym aromacie idealnie dopełniło szampańskich wrażeń.

Na koniec warto wspomnieć, że wina Nicolas Feuillatte są najlepiej sprzedającymi się szampanami we Francji, która nieprzerwanie jest światowym liderem w konsumpcji tego trunku. Co ciekawe okres dojrzewania każdego z degustowanych szampanów znacząco przewyższa minimum określone przepisami apelacyjnymi. Wina, których próbowaliśmy dojrzewały na osadzie z martwych drożdży przez minimum 24 miesiące, zaś przepisy regulujące jakość win z Szampanii mówią, że wino to musi dojrzewać przez minimum 15 miesięcy. Różnica ta najlepiej podkreśla wyjątkową jakość win Nicolas Feuillatte!

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej