6 października 2016

Po ośmiu latach nieprzerwanych prób stało się!

Chateau Cheval Blanc - elitarna winnica bordoska, jedna z 1-er Grand Cru Classe Saint- Emilion, ogłosiła, że wypuszcza na rynek swoje pierwsze białe wino. To wielki przełom i zarazem niezwykłe wydarzenie.



Do tej pory Chateau Cheval Blanc produkował jedynie czerwone wino wytworzone ze szczepów Merlot i Cabernet Franc. Są to wina genialne, długowieczne i niezwykle eleganckie. Potwierdzeniem jakości tych trunków niech będzie aukcja z listopada 2010 roku, kiedy w genewskim domu aukcyjnym Christie’s, sześciolitrową butelkę Cheval Blanc z 1947 roku wylicytowano za 304 tysiące dolarów!

Teraz do wielkich win czerwonych dołączy młodszy brat - wytworzony na razie w 100% ze szczepu Sauvignon Blanc.

Wszystko zaczęło się niespełna dziesięć lat temu od kupienia 6,5-hektarowej parceli od Chateau La Tour du Pin Figeac. Następnie zaś posadzono trzy nowe klony Sauvignon Blanc, które uzupełniają stare krzewy tego szczepu. Na terenie winnicy uprawia się również szczep Semillon, którego podkłady mają aż 40 lat. Obecnie winnica obsadzona jest w 80% szczepem Sauvignon Blanc a w 20% Semillon.

Na rynek trafi 4500 butelek białego wina ‘Le Petit Chevel Blanc’ 2014. Wraz z upływem czasu, od 2018 roku, do kupażu dodawany będzie również szczep Semillon, zaś docelowa liczba butelek z białym trunkiem z Chateau ma wynieść 20 000 rocznie.

Wino ma być sprzedawane w cenie 100 funtów za butelkę, więc porównując ją z ceną wina czerwonego mamy prawdziwą promocję.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej