1 lipca 2016

Wino i ser to jedno z najbardziej naturalnych połączeń kulinarnych. Przypomnijcie sobie, ile razy delektując się swoim ulubionym winem, podjadaliście też sery. Wydaje się, że oba te produkty są dla siebie stworzone! Nie wypada się z tą tezą nie zgodzić, jednak… jak zawsze diabeł tkwi w szczegółach.

Okazuje się, że połączenie wina i sera wcale nie jest takim łatwym zadaniem. Ogólna zasada głosi, że im bardziej intensywny w smaku i zapachu ser, tym bardziej wyraziste wino powinno mu towarzyszyć. Podążając za tą myślą możemy przyjąć, że do win białych i win różowych powinny pasować sery z porostem białej pleśni. Twarde, żółte sery lepiej będą komponowały się z winami o większej intensywności smaku i zawartości tanin - winami czerwonymi.  Zaś sery z niebieską pleśnią są idealnym partnerem dla win słodkich.

W łączeniu wina z serem możemy również kierować się uwarunkowaniami lokalnymi. Produkty pochodzące z tego samego regionu powinny dobrze do siebie pasować.

Poniżej przedstawiam listę moich ulubionych połączeń sera z winem...

Oto lista moich ulubionych połączeń sera z winem

Gorgonzola, Roquefort

  • Sauternes

  • toskańskie Vin Santo

  • czerwone, słodkie wino z regionu Veneto - Recioto della Valpolicella

  • 10 Years Old Tawny Port

Cheddar

  • Chardonnay z Burgundii (może być starzone w beczce lub nie)

  • dwu- lub trzyletnie Cabernet Sauvignon z Chile lub Australii

  • czerwone wino z Rioja (Crianza lub Reserva)

Manchego

  • lekkie, czerwone wino ze szczepu Garnacha

  • Lange Nebbiolo

  • aromatyczny, argentyński Torrontés


Parmezan

  • Chianti

  • Merlot z prawego brzegu Żyrondy w Bordeaux

  • Syrah z Doliny Rodanu

Camembert, Brie

  • Chenin Blanc z Doliny Loary

  • kremowe, lekko beczkowe Chardonnay

  • owocowe, wytrawne, różowe wino z południa Francji

  • Szampan (szczególnie do pieczonego sera)

Ser kozi

  • Sauvignon Blanc z Doliny Loary

  • Vermentino z Sardynii


Pamiętajcie, że przy idealnym połączeniu wina z serem tworzy się coś w rodzaju synergii, która wynosi obydwa produkty na wyższy poziom.

Łączcie wino z serem tak, by żaden składnik nie dominował - jeśli tak się stanie, lepiej szukać innej pary. Nie bójcie się eksperymentować!

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej