6 kwietnia 2017

Święta Wielkanocne kojarzą się z odpoczynkiem i czasem spędzonym w gronie najbliższych. Kojarzą się również z jedzeniem. Dla mnie Wielkanoc to doskonała okazja do przetestowania niezliczonej liczby połączeń wina i jedzenia.

W tym czasie moje winiarskie zakupy zamieniają się w szaleńczy pościg za upragnionymi etykietami. Cel jest jeden: dobrać jak najciekawsze wino do tradycyjnych potraw przygotowanych przez rodzinę.
Jak w gąszczu tych wszystkich przepysznych dań nie zbłądzić i cieszyć się wybornym smakiem jedzenia i wina?

Oto kilka moich sprawdzonych wskazówek.

Śniadanie. Tu prym wiodą jajka. Często bywa, że zawinięte są w szynkę lub plasterek wędzonego łososia. Dla mnie przy tym daniu nie ma lepszego połączenia niż wytrawne wino musujące. Szampan, Franciacorta lub Cava stworzą połączenie idealne.

Oprócz jaj podczas wielkanocnego śniadania na stole z pewnością zagoszczą wędliny i pasztety. Do nich fajnym dodatkiem będzie Chianti, Valpolicella lub lekkie, młode i owocowe Pinot Noir, które stworzy dobrą parę z kolejnym, wielkanocnym symbolem - białą kiełbasą. Jeśli do śniadania wolicie dobrać białe wino to szczególnie polecam wytrawnego Rieslinga z Alzacji.

Po śniadaniu czas na kolejny posiłek - obiad. W Święta praktycznie nie odchodzę od stołu, na którym zwykle o tej porze dnia gości pieczony drób: kurczak, kaczka lub indyk. Moim ulubionym winem do tego typu jedzenia jest Pinot Noir - Burgundia lub Nowa Zelandia sprawdzą się idealnie. Również Chianti będzie dobrym pomysłem. Jeśli chcecie trochę poeksperymentować, spróbujcie win z Doliny Rodanu. Gdy na świąteczny obiad planujecie jagnięcinę to czerwone wino z hiszpańskiego regionu Rioja będzie obłędnym połączeniem.

Teraz nadszedł czas na mój ulubiony, świąteczny akcent - deser. Tradycyjna, drożdżowa wielkanocna baba jest idealnym kompanem dla Moscato d’Asti lub Prosecco Extra Dry, a czekoladowy mazurek z orzechami będzie smakował wybornie w połączeniu z Ruby Porto. Klasyczny, pieczony sernik świetnie łączy się ze słodkim i półsłodkim Rieslingiem. 

Wielkanoc to wiosenne święto, więc dobierając wino do potraw pamiętajcie, o tym by trunki były lekkie, owocowe i młode. Ciężkie, beczkowe wina z dużą zawartością tanin zostawcie tego dnia w swoich „piwniczkach”.


Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej