4 listopada 2016

Niektóre dzisiejsze winnice to w zasadzie nowoczesne laboratoria specjalizujące się w wytwarzaniu wina. Można tam znaleźć mnóstwo niezwykle drogich urządzeń, które pomagają w pracy winemakerom. Urządzenia te nie tylko przyspieszają pracę, ale też stają się gwarancją najwyższej jakości finalnego produktu.

Siedziba Weingut Esterhazy (źródło: esterhazy.at)
Siedziba Weingut Esterhazy (źródło: esterhazy.at)

Podczas ostatniej wizyty w Austrii miałem możliwość przyjrzenia się, jak produkowane jest wino w jednej z najlepszych tamtejszych winnic - Weingut Esterhazy.

Esterhazy od lat jest partnerem Centrum Wina. Producent specjalizuje się w wytwarzaniu narodowego skarbu Austriaków - win ze szczepu Grüner Veltliner. W jego ofercie można też znaleźć wina z tak popularnych szczepów jak Chardonnay czy Pinot Noir. W związku z dynamicznym rozwojem, w ciągu ostatnich pięciu lat winnica Weingut Estrhazy zainwestowała w najnowocześniejszy sprzęt do wytwarzania wina.

ZOBACZ, JAK PRZEBIEGA TAM PROCES PRODUKCJI

Zerwane z krzewów grona transportowane są do winnicy, gdzie trafiają na stół do sortowania. Niedojrzałe lub uszkodzone winogrona od razu zostają oddzielone od reszty. Te najlepsze trafiają do prasy bądź do oddzielacza szypułek.


Najnowszy zakup - maszyna do odszypułkowywania winogron
Najnowszy zakup - maszyna do odszypułkowywania winogron

Po odszypułkowaniu winogrona trafiają do prasy pneumatycznej, gdzie gumowa lub silikonowa membrana dociska winogronową miazgę do perforowanego stalowego cylindra.


Prasa pneumatyczna (podłużna maszyna w centralnej części zdjęcia) oraz zbiorniki fermentacyjne ze stali nierdzewnej
Prasa pneumatyczna (podłużna maszyna w centralnej części zdjęcia) oraz zbiorniki fermentacyjne ze stali nierdzewnej

Powstały sok przepompowuje się do stalowych zbiorników fermentacyjnych lub dębowych kadzi fermentacyjnych.


Po zakończonym procesie fermentacji część win trafia do beczek. Dojrzewają w 225-litrowych nowych beczkach z dębu francuskiego. Następnie wino jest filtrowane i butelkowane.


Piwnica z dębowymi beczkami
Piwnica z dębowymi beczkami

Tylko najlepsi lub najwięksi producenci wina mogą pozwolić sobie na zakupu własnej linii do butelkowania. Wielu producentów wynajmuje na kilka dni w roku przenośne maszyny by zaoszczędzić pieniądze. Jest też inny powód wynajmowania urządzenia. Podstawowa linia do butelkowania zajmuje około 30 metrów kwadratowych i nie każdy ma wystarczająco dużo miejsca w swojej winnicy, by na stałe mieć dostęp do takiej maszyny.


Linia do butelkowania, korkowania wina oraz naklejania etykiet
Linia do butelkowania, korkowania wina oraz naklejania etykiet

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej