1 lutego 2018

Lambrusco, bo o nim będzie ten tekst, jest moim zdaniem najbardziej niedocenionym winem musującym w Polsce.

Klasyczne Lambrusco to wytrawne, czerwone wino musujące z regionu Emilia - Romania. Centrum produkcji wina zlokalizowane jest wokół miasta Modena.

Naturalne bąbelki powstają metodą Charmata - czyli druga fermentacja przebiega w hermetycznie zamkniętych kadziach stalowych, identycznie jak w przypadku Prosecco.

Lambrusco to również nazwa całej grupy szczepów winorośli, z których wytwarza się to wino. Wśród nich najważniejsze są cztery szczepy, odpowiadające za większość wytworzonych win. Są to: Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Maestri, Lambrusco Grasparossa i Lambrusco Salamino. Szczepy te znane były już starożytnym Rzymianom, a pisał o nich w pierwszym wieku przed naszą erą Wergiliusz!

Moim zdaniem Lambrusco to fantastyczny kompan dla wielu dań kuchni włoskiej. Wyraźnie zaznaczona kwasowość, niska zawartość alkoholu oraz tanin, a także wyraźnie owocowy charakter, czynią z tego wina idealną parę dla wielu włoskich wędlin. Szynka parmeńska, mortadela, bresaola i porchetta to nieodłączni towarzysze biesiad z Lambrusco. Niemniej udanym połączeniem będą sery - pecorino, grana padano czy taleggio. Ja jednak najbardziej lubię Lambrusco w połączeniu z pizzą!

Zastanawiacie się teraz gdzie znaleźć dobre Lambrusco? Z oferty Centrum Wina dla HORECA wybrałem świetne wino od uznanego producenta Medici Ermete.

Lambrusco Concerto Secco Spumante DOC Lambrusco Reggiano 2016

To pierwsze na świecie Lambrusco rocznikowe z określeniem single vineyard - winogrona szczepu Lambrusco Salamino, użyte do produkcji tego wina, pochodzą z prestiżowej posiadłości Tenuta La Rampata. Wino odznacza się aromatami truskawek, malin i wiśni. Na podniebieniu jest przyjemnie owocowe, z małymi bąbelkami i orzeźwiającą kwasowością.

Świetna jakość produktu została doceniona przez prestiżowy Wine Enthusiast, który przyznał Concerto 90 pkt na 100, zaś uznany krytyk winiarski James Suckling ocenił je na 91 pkt na 100!

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej