4 maja 2016

Vinho Verde to jedno z najchętniej pitych przez Polaków win białych. Jest lekkie i bezpretensjonalne, aż uwodzi świeżością. Kiedy słońce zaczyna mocniej grzać, dobrze schłodzone Vinho Verde jest świetnym kompanem.

W dosłownym tłumaczeniu Vinho Verde oznacza wino zielone. Nazwa na szczęście nie ma nic wspólnego z kolorem. W Portugalii, skąd pochodzi, na tradycyjne białe wina mówi się maduro, czyli dojrzałe. Vinho Verde jest zaś winem młodym, niedojrzałym, które butelkuje się szybko po zbiorach winogron i równie szybko wypija - stąd nazwa „zielone”.

Wino powstaje w północno-zachodniej części Portugalii, w regionie o nazwie Minho. Jak na warunki pogodowe w tej części Europy jest tam stosunkowo chłodno, a opady deszczu są znaczne. To sprawia, że wytwarzane tam wino odznacza się wyraźną kwasowością. 

Vinho Verde powstaje z typowych dla regionu Minho odmian winogron. Najszlachetniejszą z nich jest Alvarinho. Ponadto w składzie wielu Verde odnajdziemy takie białe szczepy jak: Loureiro, Arinto i Trajadura.

Kolejną zaletą zielonego wina jest jego uniwersalne zastosowanie gastronomiczne. Vinho Verde jest idealnym trunkiem na aperitif, ale świetnie sprawdzi się również w towarzystwie świeżych sałat, ryb morskich oraz owoców morza. Jest cudownym winem piknikowym, gdyż lekka perlistość w połączeniu z przyjemną kwasowością, czynią z tego wina idealny napój na upalny dzień. 

Kupując Vinho Verde pamiętajmy by było jak najmłodsze, zaś przed wypiciem dobrze je schłodźmy. Temperatura ok. 6 stopni jest jak najbardziej wskazana!


Autor: Tomasz Potrzebowski

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej