Wino staje się wszechobecne. Choć w wolny wieczór bez zastanowienia sięgamy po książkę i kieliszek wina, to wciąż wybór wina na ważną okazję potrafi onieśmielać. Wówczas warto zaufać ekspertowi. 

Wiesław Wysokiński jest członkiem Zarządu i współzałożycielem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Wszechstronną wiedzę o winie zdobywał na dwóch kontynentach oddalonych od siebie o ponad 15 tysięcy kilometrów: w Warszawie i w Melbourne. W Australii ukończył Wine Appreciation and Service Course. W Polsce uzyskał WSET Level 3 Award In Wine&Spirits . W 2002 roku związał się z Centrum Wina, gdzie do dziś pracuje jako sommelier. Jego ulubiony szczep to Pinot Noir, a faworytem wśród win jest Chateau Duhart-Milon Rothschild Pauillac 1990.


Czy istnieją uniwersalne wina do kolacji?

Jeśli musisz wybrać tylko jedno wino do kolacji, podczas której podasz kilka różnych potraw, zdecyduj się na takie, które nie zdominuje smaku delikatnych dań np. owoców morza i podkreśli charakter potraw bardziej wyrazistych takich jak stek z czerwonego mięsa. Dobrym pomysłem będzie czerwone wino Pinot Noir - lekkie, z dobrą kwasowością, która dobrze komponuje się z sałatami, a nawet rybami. Z win białych polecam kalifornijskie Chardonnay o wyrazistym smaku, który nie zostanie zdominowany przez cięższe potrawy.

Jak trzymać kieliszek z winem?

Za nóżkę! Dzięki temu będziesz cieszyć się bukietem wina nie mieszając go z zapachem perfum i unikniesz podgrzania wina przez kontakt z ciepłem dłoni.

Jak długo po otwarciu butelki wino nadaje się do spożycia?

Wino, które ma zbyt długi kontakt z powietrzem traci smak, dlatego zazwyczaj nie należy go przechowywać po otwarciu dłużej niż przez dwa dni.

Im starsze, tym lepsze?

Nie zawsze! Obiegowa opinia głosi, że wino im starsze, tym lepsze, ale nie jest to regułą!  Większość marek dostępnych na rynku przeznaczona jest do konsumpcji w ciągu 1-2 lat od wyprodukowania. Dotyczy to zwłaszcza win białych - poza nielicznymi wyjątkami należy je spożywać, kiedy są młode.

Inaczej jest w przypadku niektórych win czerwonych. Te zawierające duże ilości tanin wraz z wiekiem stają się łagodniejsze i bardziej eleganckie. Do piwniczki warto zanieść wina produkowane z takich szczepów jak Cabernet Sauvignon, Syrah, Tempranillo, Nebbiolo.

Jak przechowywać wino po otwarciu butelki?

Jeśli chcesz zachować świeżość wina przez okres dłuższy niż 2 dni, przelej je do mniejszych pojemników w taki sposób, by wypełniło całą ich objętość. Ważne, by nie pozostało w nich powietrze – możesz więc aż przelać wino poza brzegi naczynia. Tak wypełnione pojemniki szczelnie zamknij i przechowuj nie dłużej niż 3-4 dni w chłodnej temperaturze.

Czy da się szybko „ogrzać” wino?

Próba szybkiego podgrzania wina np. poprzez kontakt z bardzo ciepłymi powierzchniami może przynieść katastrofalne skutki dla jego smaku. Czerwone wino, które należy podawać w temperaturze zbliżonej do pokojowej, wyjmij z piwniczki lub innego chłodnego miejsca kilka godzin przed podaniem. Pamiętaj, że lepiej podać wino za zimne niż za ciepłe.

W jakiej temperaturze podać wino?

Ogólna zasada mówi, że temperatura podawania wina powinna być tym wyższa, im więcej zawiera tanin. Czerwone wina zawierają więcej tanin - dlatego najlepiej smakują w temperaturze pokojowej. Białe, różowe i musujące wina podawaj bardziej schłodzone.

„Bezpieczne” temperatury to:

  • wina czerwone - ok. 15-18 st. Celsjusza
  • wina białe i różowe - ok. 8-15 st. Celsjusza
  • wina musujące - ok. 6-8 st. Celsjusza

Jak przechowywać wino?

Największymi wrogami wina są ciepło, światło, wahania temperatury oraz wstrząsy. Dlatego przechowuj wino w zaciemnionym miejscu o względnie niskiej, stałej temperaturze (najlepiej poniżej 15 st. C) i w pozycji leżącej. Dzięki temu korek będzie cały czas wilgotny, nie dopuszczając do wnętrza butelki za dużo powietrza, które mogłoby zepsuć smak wina.

Czy szampan musi wystrzelić?

Wiele osób mylnie sądzi, że tak. Jeśli nie świętujesz Nowego Roku albo zwycięstwa w Formule 1, najlepiej zrezygnuj z efektów specjalnych. Najpierw zdejmij z szyjki drucianą siatkę, pochyl butelkę pod kątem 45 stopni, chwyć mocno korek i wyciągnij go powoli obracając butelkę. Postaraj się, by korek nie wystrzelił i żeby szampan nie „uciekł” z butelki.

Kontakt

Masz wątpliwości? Zadaj pytanie!

Napisz: wwysokinski@centrumwina.com.pl 

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej