Kochamy maj! Otwieramy sezon na grilla

Pierwsze wiosenne grillowanie to coś więcej niż szybkie przekąski z rusztu. To spotkania z przyjaciółmi, drzemka na hamaku, zapach wiosennych kwiatów i wieczór z książką na tarasie z widokiem na rozgwieżdżone niebo.

Nie potrafimy tego racjonalnie wytłumaczyć, ale co roku o tej porze pierwszy kieliszek wina wypijany w plenerze, smakuje fenomenalnie! Dlatego kiedy tworzyliśmy listę win, które polecamy na Majówkę u nas też rozgorzała gorąca dyskusja o wyższości Prosecco nad Sauvignon Blanc i Pinot Grigio. Emocje były ogromne, ale dzięki temu możemy być pewni, że mamy propozycję na każdą okazję: na grilla z karkówką i warzywnymi szaszłykami, na leniwe śniadanie na trawie z okazji Dnia Mamy i partyjkę kart z Tatą w dzień jego święta. Grillowe zwyczaje podglądaliśmy w Chile, gdzie asado - posiłek spożywany na świeżym powietrzu - gromadzi przy grillu rodzinę i przyjaciół, zachęca do rozmów i wspólnego delektowania się pysznościami. W Australii na grilla udaliśmy się po zbiorach słynnego Shiraza. Tak, tak, na drugiej półkuli już jesień! Korzystajcie więc z wiosny, bo czas płynie szybko i ani się obejrzymy, a zbiory winogron zaczną się też u nas. Na razie w głowie nam fiołki, bratki i orzeźwiające białe wina!
Zapraszamy do lektury trzeciego Magazynu Kocham Wino.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej