Milk & Honey Distillery to pierwsza w Izraelu destylarnia whisky, która jest spełnieniem marzeń o miejscowym single malt. Trzy produkty tej marki można kupić w Centrum Wina.

Budowa destylarni rozpoczęła się w 2014 roku w Tel Avivie, zaś produkcja wystartowała w roku 2015. Od tego czasu, pierwszy single malt został już zabutelkowany, a do rodziny produktów dołączył gin.

W Milk & Honey nie idą na kompromisy, ani nie podążają na skróty w tworzeniu alkoholi, gdyż ich celem jest wyjątkowy, najwyższej jakości produkt.


W Milk & Honey Distillery produkcja ginu przeplata się z produkcja whisky, ponieważ podstawą obu destylatów jest słodowany jęczmień. Odpowiedzialny jest on za delikatną słodycz oraz kremową konsystencję.

Składniki wykorzystywane do produkcji Levantine Gin, pochodzą z targu Levinsky, znajdującego się w Tel Avivie. Skórka z cytryny, pomarańcza, rumianek, werbena, cynamon i czarny pieprz to oprócz jałowca główne składniki tego ginu.


Klasyczny Levantine Gin, na okres kilku miesięcy przelewany jest do beczek po czerwonym winie. Następnie dojrzewa on w piwnicach Milk & Honey Distillery, które zlokalizowane są kilkaset metrów od wybrzeża Morza Śródziemnego.

Oak Aged Gin ma przyjemny aromat wanilii, dębu oraz jagód jałowca i cytrusów. W smaku bardzo subtelne nuty drewna, wanilii i cytrusów połączone z przyprawami i jałowcem.


Milk & Honey Distillery Young Single Malt to młody spirytus single malt, który został postarzony przez okres 12 miesięcy w dwóch rodzajach beczek: po czerwonym winie i po bourbonie.

W aromacie wyczuwalny jest delikatny zapach wanilii i słodycz owoców cytrusowych. W smaku dominuje wanilia i miód oraz suszone owoce.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej