SZLACHETNA ODMIANA - poznaj polskie wina
Jest takie miejsce w Polsce, gdzie ciepły klimat, łagodne wzgórza i żyzne lessowe gleby tworzą idealne warunki do uprawy winorośli i innych owoców. To właśnie stąd, z regionu Roztocza, pochodzą szlachetne odmiany polskich win, pełne owocowych aromatów i zaskakujące świeżością. Tworzymy je czerpiąc z bogactwa polskiej natury i najlepszych tradycji polskiego winiarstwa.
W rozległych sadach Roztocza, otoczonych dziką przyrodą, dojrzewają najwspanialsze polskie owoce. W Winiarni Zamojskiej wydobywamy z nich samą esencję smaku i aromatu, tworząc szlachetne odmiany win z owoców o niespotykanej dotąd jakości. Powstają dokładnie w ten sam sposób, jak wina gronowe.
Pracujemy wyłącznie z najlepszymi sadownikami, których troska i uważność gwarantują najwyższe walory smakowe każdego zbioru. Wiemy, jak wydobyć z owoców to, co w nich najlepsze.
Czy wiesz, że? Rzuć okiem na ciekawe, momentami zaskakujące informacje o naszym regionie
To jeden z najcieplejszych regionów Polski. Wyjątkowy klimat, lessowe gleby i ukształtowanie terenu z charakterystycznymi wąwozami tworzą idealne warunki dla winnic i uprawy owoców.
Tak jak Toskania ma Florencję, a Veneto - Wenecję, i nasz region winiarski ma swoją wyjątkową stolicę. To Zamość, wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.
Filozofowie i urbaniści zawsze marzyli o stworzeniu miasta idealnego. Miało być funkcjonalne, bezpieczne, przyjazne i piękne. Jego koncepcję najpełniej udało się zrealizować w Zamościu
Najlepsze wina powstają z cierpkich i twardych odmian gruszek. Po zebraniu nasze gruszki dojrzewają w skrzyniach przez kolejne dwa miesiące, aby osiągnąć pełnię swojego smaku.
Bogaty aromat oraz intensywny kolor soku z czarnej porzeczki pochodzą od zawartych w skórce antocyjanów. Dokładnie tak, jak w czerwonych szczepach winogron.
Najlepsze polskie wiśnie zawdzięczają swój specyficzny słodko-kwaśny smak dużej różnicy temperatur pomiędzy dniem a nocą. W dzień nabierają słodyczy, a w nocy kwasowości.
Wino z dojrzałych, aromatycznych, polskich gruszek. Lekkie, orzeźwiające, idealne na upalne dni. Smak jest delikatny i świeży, przyjemnie podbity słodkością.
Właściwości i wartości gruszki są doceniane od wieków. Owoce gruszki, jako jedne z nielicznych, zawierają jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Zawierają także bor, który wspomaga pracę szarych komórek oraz poprawia możliwości koncentracji. Ponadto gruszki zapobiegają rozwojowi nadciśnienia.
Kolor wina: białe
Smak: półsłodkie
Temperatura podawania: schłodzone do 8°C
Wartość energetyczna w 100 ml: 67,7 kcal
Pasuje do przekąsek, owoców morza i delikatnych deserów
Kupaż wina z gruszki z 10% dodatkiem czarnej porzeczki. Wino z porzeczki daje niesamowicie intensywny kolor i kwasowość, a gruszka domyka smak swoją łagodnością, świeżością i delikatną słodyczą. Wyczuwalne: świeże aromaty czarnej porzeczki i zachwycający słodki aromat gruszek.
Klasyczny, dobrze zbalansowany róż, z kwiatowym i orzeźwiającym finałem. Pasuje do sałat, przystawek, ryb, ale jest na tyle owocowe, że można je smakować solo.
Subtelne, bardzo eleganckie wino na najlepsze momenty lata.
Kolor wina: różowe
Smak: półsłodkie
Temperatura podawania: schłodzone do 8°C
Wartość energetyczna w 100 ml: 69,7 kcal
Pasuje do ryb, przystawek, lekkich makaronów, delikatnych pasztetów drobiowych i deserów
Łagodne, czerwone wino o rubinowej barwie. Wyczuwalne soczyste wiśnie, które komponują się z pestkową nutą, tworząc jedną, spójną, aromatyczną całość. Charakteryzuje się delikatną słodyczą.
Zawiera składniki bardzo pożądane dla naszego organizmu, takie jak kwasy organiczne, garbniki i witaminy (C, PP, B). Niewielkie ilości dobrze wpływają na choroby układu krążenia oraz serca i nerek.
Kolor wina: czerwone
Smak: półsłodkie
Temperatura podawania: 10-13°C
Wartość energetyczna w 100 ml: 71,7 kcal
Pasuje do sałatek z łososiem, pieczonych mięs, domowych ciast i lodów
Niesamowicie intensywne czerwone wino o głębokiej barwie. Czas będzie mu sprzyjał. Wyczuwalne soczyste, dojrzałe i aromatyczne czarne porzeczki, które komponują się w dobrze zrównoważoną całość.
Zawiera składniki pożądane dla naszego organizmu. Porzeczki mają duże znaczenie dietetyczne, są doskonałym źródłem wielu witamin: A, B1, B2, i C, zawierają kwasy organiczne, garbniki, błonnik, związki żelaza, wapnia i mikroelementy, a także antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, wnikającymi do naszych organizmów.
Kolor wina: czerwone
Smak: słodkie
Temperatura podawania: 13-16°C
Wartość energetyczna w 100 ml: 79,7 kcal
Pasuje do dziczyzny, pieczeni z lżejszymi sosami, gulaszów i deserów czekoladowych
Wina lodowe to winiarskie rarytasy północy.
Gdy temperatura spada do -5°C wraz z kryształkami lodu owocowy moszcz traci cząsteczki wody. Jednocześnie substancje owocowe: cukry własne, aromaty ulegają kondensacji, tworząc tzw. esencję. To dlatego na 1 litr wina lodowego potrzeba min. 5,5 kg jabłek. Uzyskaną esencję poddajemy fermentacji na zimno: w temperaturze poniżej 15°C, w maksymalnie spowolnionej fermentacji wyspecjalizowane szczepy drożdży przetwarzają cukry własne w alkohol. Wymrożony moszcz ulega przemianie w ekstraktywne wino lodowe. W efekcie powstaje wino o niespotykanej intensywności walorów smakowych i aromatycznych.
Kolor wina: białe
Smak: słodkie
Temperatura podawania: schłodzone do 8°C
Wartość energetyczna w 100 ml: 114,9 kcal
Doskonale smakuje solo lub w towarzystwie: serów, orzechów, suszonych i świeżych owoców, deserów.
Wino z czerwonej porzeczki to fantastycznie zbalansowane czerwone wino o
różowawej barwie. Lekkie z dobrze zrównoważoną kwasowością.
Orzeźwiający smak czerwonej porzeczki w winie wysokiej klasy. Zawiera
składniki bardzo pożądane dla naszego organizmu. Porzeczki mają duże
znaczenie dietetyczne, są doskonałym źródłem wielu witamin, zwłaszcza
witaminy C, zawierają potas i żelazo, a także są bogate w pektyny oraz
garbniki i mikroelementy.
Kolor wina: czerwone
Smak: półwytrawne
Temperatura podawania: 13-16 st. C
Wartość energetyczna w 100 ml: 54,9 kcal
Pasuje do cielęciny, grillowanych warzyw, deserów.
Lekki Agrest zaskoczy Cię połączeniem intensywnego aromatu i subtelnych bąbelków. Jest świeży, rześki i lekko kwaskowaty, przypomina smak lata. Przypadnie do gustu osobom o subtelnym podniebieniu. Agrest to owoc, który swoim smakiem przypomina owoce winogron. Spośród naszych polskich owoców zawiera również największą ilość cukru! Lekki Agrest idealnie smakuje solo, z kilkoma kostkami lodu, ale też doskonale łączy się z delikatnymi potrawami.
Kolor wina: białe
Smak: półsłodkie
Temperatura podawania: schłodzone do 8 stopni C
Soczysta czerwona porzeczka i kunszt winiarza to sekret intensywnego smaku, słodyczy i świeżości. Jej orzeźwiający charakter podkreślają subtelne bąbelki. Wina z porzeczek łatwo się klarują, dlatego nie wymagają dodatkowych zabiegów fosforujących. W smaku jest lekkie, dobrze zbalansowane, ze zrównoważoną kwasowością oraz wyczuwalnym aromatem czerwonej porzeczki. Lekka Czerwona Porzeczka idealnie smakuje solo, z kilkoma kostkami lodu, jako aperitif przed głównym daniem.
Kolor wina: różowe
Smak: półsłodkie
Temperatura podawania: schłodzone do 8 stopni C
Lekka Czarna Porzeczka z Winiarni Zamojskiej jest esencją lata. Dzięki tradycyjnej winiarskiej metodzie fermentacji zachowaliśmy smak i świeżość owoców. Soczysta czarna porzeczka w połączeniu z delikatnymi bąbelkami podkreśli ich orzeźwiający zbalansowany charakter. Dzięki naturalnie występującym w skórce tego owocu antocyjanom produkując wino z czarnej porzeczki, uzyskujemy intensywny czerwony kolor – zupełnie tak jak przy czerwonych szczepach winogron. Pasuje do lżejszych czerwonych mięs, wędlin, delikatnych serów oraz solo, schłodzone na kilku kostkach lodu.
Kolor wina: czerwone
Smak: słodkie
Temperatura podawania: schłodzone do 8 stopni C
wpisz datę swoich urodzin:
ENGLISH VERSION OF THE WEBSITE.