12 kwietnia 2019

Odpowiednio dobrane wino, może nie tylko dodać michelinowską gwiazdkę do zaserwowanej potrawy, ale również uratować sytuację, kiedy przegrywasz w pojedynku: oczekiwania kontra rzeczywistość.

Bazując na własnym doświadczeniu, śmiem twierdzić, że aperitif został wynaleziony nie tylko po to, żeby być dla naszych kubków smakowych rodzajem gry wstępnej przed kulinarnymi uniesieniami, ale również po to, żeby je delikatnie znieczulić i odwrócić uwagę od ewentualnych niedociągnięć.

Niech spotkanie przy świątecznym stole stanie się więc okazją nie tylko do żarliwych dyskusji o odwiecznych paradygmatach: co było pierwsze jajko czy kura, lecz również pretekstem do kulinarnej podróży, podczas której zejdziemy z utartego szlaku i ruszymy ku nowym krainom smakowym.

MARCHESE ANTINORI FRANCIACORTA CUVEE ROYALE, WŁOCHY

wytrawne | Pinot Blanc, Pinot Noir, Chardonnay

Cudowne, aromatyczne, bogate, włoskie wino musujące, tworzone metodą szampańską. Posiada niezwykłą moc wprawiana w radosny świąteczny nastrój.

YEYA MOSCATEL – CHARDONNAY, DO JUMILLA, HISZPANIA

wytrawne | Chardonnay, Moscatel

Połączenie dwóch szczepów: chardonnay i moscatel dało pełne, wyważone i niebanalne wino, idealnie wpisujące się w kanon wielkanocnych mięsnych rarytasów, w szczególności tych serwowanych na zimno.

SILENI ESTATES SAUVIGNON BLANC, MARLBOROUGH, NOWA ZELANDIA

wytrawne | Sauvignon Blanc

Ten szczep jak żaden inny oddaje nastrój wiosennej radości i świeżości. Jeśli w waszym świątecznym menu, poza tradycyjnymi wielkanocnymi jajami na tysiąc sposobów i mięsami, jest miejsce na lekką sałatkę, wino będzie strzałem w 10!

KALTERN PINOT GRIGIO, DOC ALTO ADIGE, WŁOCHY

wytrawne | Pinot Grigio

Świeże, aromatyczne, chrupkie. Doskonałe do świątecznego biesiadowania, zacny towarzysz mięs na zimno.

DE MORGENZON RESERVE CHENIN BLANC, STELLENBOSCH, RPA

wytrawne | Chenin Blanc

Do polskich tradycyjnych dań wino z Południowej Afryki? Dlaczego nie? Nie bójmy się łączyć tego szczepu z drobiem, a nawet z wieprzowiną. Testujmy, próbujmy. Niech spotkanie przy świątecznym stole stanie się pretekstem do odkrywania nowych smaków i kulinarnych podróży.

CONTE DI CAMPIANO NERO DI TROIA, IGT PUGLIA, WŁOCHY

półwytrawne | Primitivo

Świąteczny obiad zacznij od przekąsek – talerza wędlin i włoskiego Nero di Troia.

CONTE DI CAMPIANO PRIMITIVO DI MANDURIA RISERVA, WŁOCHY

wytrawne | Primitivo

Skosztuj uniwersalnego Primitivo w towarzystwie pieczonej jagnięciny.

VENTISQUERO GREY CARMENERE, MAIPO VALLEY, CHILE

Schab pieczony ze śliwką i chilijskie Carmenere – to już dwa świąteczne klasyki.

BARON DE LEY GRAN RESERVA, DOCa RIOJA, HISZPANIA

To hiszpańskie wino podaj do pasztetu.

BARON DE LEY SIETE VINAS RESERVA, DOCa RIOJA, HISZPANIA

wytrawne | Tempranillo, Graciano, Garnacha, Mazuelo, Viura, Malvasia, Grenache Blanc

Wino tworzy dobraną parę z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowym.

KENDERMANNS RIESLING SPATLESE, QmP RHEINHESSEN, NIEMCY

półsłodkie | Riesling

Keks i delikatnie słodki riesling to propozycja dla zwolenników bardziej wytrawnych świątecznych deserów.

BARON DE LEY BLANCO SEMIDULCE, DOCa RIOJA, HISZPANIA

półsłodkie |Viura, Sauvignon Blanc

Dla uniwersalnego sernika idealnym towarzystwem będzie półsłodkie wino – bestseller na naszych półkach.

SAPATIO KINDZMARAULI, KAKHETI, GRUZJA

półsłodkie | Saperavi

Mazurek to podstawa wśród wielkanocnych deserów, a gruzińskie, delikatnie słodkie wino znakomicie podkreśli jego smak.

PRUNOTTO MOSCATO D’ASTI, DOCG MOSCATO D’ASTI, Włochy

słodkie | Moscato

Wielkanocna baba drożdżowa i słodkie wino z bąbelkami – to dopiero jest świąteczny akcent!

KALTERN MOSCATO GIALLO, DOC ALTO ADIGE, WŁOCHY

słodkie | Moscato

Babeczka kajmakowa i słodkie wino Kaltern – taki duet zapragniesz serwować nie tylko w święta.

Autor: Alicja Turuk, sommelier Centrum Wina

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej