14 grudnia 2018

Są takie chwile, kiedy whisky i brandy, bez względu na szerokość geograficzną, kojarzą się ze świątecznymi wieczorami spędzanymi w gronie rodziny i przyjaciół. Sprawdziliśmy, jak takie momenty celebrujemy w różnych zakątkach świata.

Bo choć wiele zwyczajów świątecznych mamy odmiennych, łączy nas właśnie chęć spędzenia czasu z rodziną, przyjaciółmi przy dobrej whisky lub brandy, które podkreślają smak świąt i wspaniale rozgrzewają w zimowe wieczory.

W Szkocji…

…pali się pień drzewa - YULE LOG - żeby złe elfy nie zakradły się do domu, a także gałęzie jarzębiny, aby pozbyć się wszelkich złych uczuć i w atmosferze spokoju i miłości obchodzić YULETIDE, czyli Boże Narodzenie. Na szkockim świątecznym stole znajdziemy chleb owsiany, pieczoną gęś albo indyka (w regionie Highland drób zastępuje się też wołowiną lub pieczonym łososiem). Każdy z tych smakołyków polany jest pysznym sosem z dodatkiem szkockiej wody życia, czyli whisky. Idealnie pasuje tutaj Tomatin Legacy, który swoją łagodnością nie przyćmi mięs, a rześkością oraz nutami sosnowymi i cytrusowymi podkreśli ich wspaniały smak. Zwieńczeniem wigilijnej uczty jest kieliszek whisky lub wassail (grzany napój jabłkowy z dodatkiem whisky), w którym również świetnie odnajdzie się Tomatin. Przypomni smak kolacji i wprowadzi nas w prawdziwie świąteczny nastrój, orzeźwiając nasze podniebienia nutą trawy cytrynowej. Idealnie komponuje się również ze świątecznymi owsianymi ciasteczkami za sprawą wyczuwalnej nuty ananasa i wanilii.

Tymczasem po drugiej stronie Europy…

W świąteczny czas Gruzini przygotowują własnoręcznie woskowe świece, które w wigilijną noc płoną we wszystkich oknach. Symbolizują one pamięć o przodkach i przyzywają duchy opiekuńcze domu. Gruzińskie stoły wprost uginają się pod ciężarem wybornych potraw, wśród których królują mięsne szaszłyki i kurczak pieczony w orzechowym sosie. Absolutnie nie może zabraknąć ciastek zrobionych z dowolnych orzechów zlepionych miodem. Teraz możemy przejść do trunku, który dzięki miodowo-orzechowych niuansom wspaniale uwydatnia smak kurczaka i orzechowych ciastek. Jimsher Whisky Brandy Cask, bo o nim mowa, to whisky, która w chłodną zimową noc rozpieszcza swoim ciepłem i urzeka nutą pieczonego jabłka. Warto wiedzieć, że te aromaty Jimsher zawdzięcza leżakowaniu w beczkach po gruzińskiej brandy.

E Viva España!

Hiszpanie spędzają Boże Narodzenie w gronie rodziny i przyjaciół. Wspólnie z najbliższymi przygotowują piękne świąteczne szopki. Podczas świątecznej uczty skosztujemy tam pieczonego indyka nadziewanego owocami, pieczonej jagnięciny, a na deser nugatu, kandyzowanych owoców i marcepanu. Hiszpanie wiedzą, jak połączyć alkohol z jedzeniem, nic więc dziwnego, że przyrządzają świetne brandy. Jak na przykład Veragua Solera Reserva, które doskonale sprawdza się w świątecznym menu. Karmelizowane orzechy, prażone migdały, skórka pomarańczowa i wanilia to smaki, które wspaniale komponują się z kandyzowanymi owocami, a nawet z jagnięciną.

A jaką whisky dobrać do polskiego świątecznego stołu?

Z racji podobieństwa wielu staropolskich potraw do tradycyjnej szkockiej kuchni bogatej w dania z dziczyzny, doskonałe sery i przepyszne desery czekoladowe, warto wybrać whisky właśnie ze szkockiego regionu Highland’s - Tomatin 14 YO. To whisky typu single malt, która przez 12 lat dojrzewa w beczkach po Burbonie, a następnie na 24 miesiące trafia do beczek, w których minimum 50 lat leżakowało Porto od znanej rodziny winiarskiej - Symington. Ta 14 letnia whisky jest gładka i aksamitna, w nosie dominują aromaty wanilii, miodu, słodkich, suszonych czerwonych owoców, melona oraz gałki muszkatołowej z delikatnymi orzechowymi tonami. Na podniebieniu czerwone, morele, śliwki, rodzynki, figi, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa oraz orzechy. Jej budowa, smak i aromat doskonale połączą się z wieloma daniami wigilijnymi. Ja zakończyłbym wigilijny wieczór w towarzystwie ciasta z miodem i orzechami, popijając niespiesznie 14-letnią whisky ze wzgórza krzewów jałowca jak tłumaczy się z języka rdzennych szkotów nazwę Tomatin.

Autorzy: Izabela Roczniewska, Doradca w Centrum Wina i Łukasz Bandulet, Brand Manager Distillers Limited

Fot. urbaniZen

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej