23 kwietnia 2019

Poznaj ASADO, czyli chilijską tradycję grillowania. O jej podwójnym znaczeniu opowiadają przedstawiciele chilijskiej winnicy Ventisquero, jednego z naszych ulubionych dostawców win do sklepów Centrum Wina.

Asado, czyli jedzenie przygotowane na grillu - jeden z najbardziej typowych posiłków w Chile, jest czymś więcej niż tylko grillowaniem mięsa. Asado to posiłek spożywany na świeżym powietrzu, który gromadzi rodzinę i przyjaciół, zachęca do rozmów i wspólnego delektowania się pysznościami. Asado to jeden z popularniejszych sposobów świętowania na przykład nadejścia wiosny lub po prostu wolnego popołudnia.

Co pieczemy na grillu? Wszystko!

Grillujemy warzywa takie jak papryka, grzyby, cukinia, ziemniaki, szparagi, papryczki chili, cebula itp., przyozdobione różnymi rodzajami sera lub po prostu jajkiem. Asado nie może jednak obejść się bez kiełbasy (np. takiej jak longaniza), a także innych mięs: wołowiny, wieprzowiny lub kurczaka.

Nieodłącznym towarzyszem asado jest wino

Świetnym kompanem grillowanych potraw są wina jednego z najlepszych chilijskich producentów - Ventisquero.

Sauvignon blanc wspaniale komponuje się z grillowanymi warzywami, a chardonnay lub pinot noir wybornie smakuje z rybami. Carménère jest idealnym winem do kiełbas. Cabernet sauvignon to zawsze doskonały towarzysz mięs, natomiast syrah świetnie pasuje do jagnięciny.

Dla nas też pierwsze wiosenne grillowanie to coś więcej niż szybkie przekąski z rusztu. To spotkania z przyjaciółmi, dobre wina i świetna atmosfera (bez względu na pogodę).

Autor: Monika Pawłowicz, Dyrektor Zakupów, przemierzająca świat w poszukiwaniu win dla klientów Centrum Wina

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej