18 stycznia 2019

Istnieje wiele teorii oraz historii powstania pierwszego koktajlu, prawdopodobnie tyle, ile jest słynnych miejsc, gdzie zostały podane.

Sama nazwa koktajl jest hybrydą dwóch wyrazów zaczerpniętych z języka angielskiego: cock (kogut) i tail (ogon). Nie bez powodu zostały użyte - ma to bezpośredni związek z historycznymi walkami kogutów popularnymi od Ameryki Płn. do Ameryki Płd. Zwyczajem panującym po wygranej walce było postawienie alkoholowego trunku właścicielowi przegranego koguta. Oberżysta posiadał ograniczony wybór alkoholi, więc mieszał wino, whisky, rum oraz brandy, serwując oryginalne mieszanki. Pewnego razu taki koktajl został podany z przystrojeniem z piór koguciego ogona, który przegrał walkę. Tak powstała jedna z legend pochodzenia koktajli.     

Wspominając o koktajlach na bazie whisky musimy pamiętać o jegomościu o nazwisku Jerry P. Thomas - pioniera popularyzacji koktajli w Stanach Zjednoczonych. Jednym z nich jest „Blue Blazer”, którego powstanie datuje się na lata 50. XIX wieku. Wszystko wydarzyło się w barze o wdzięcznej nazwie „El Dorado” w hotelu Occidental w San Francisco. Zmieszany napój został podpalony i podany dla poszukiwacza złota, który domagał się trunku wzmacniającego. Umiejętne przelewanie płonącego koktajlu zapewniły mu błyskawiczny rozgłos i ogromną popularność.

Składniki oraz przygotowanie

  • 60 ml szkockiej whisky
  • 60 ml wrzącej wody
  • 2 łyżki barowe cukru pudru
  • 1 cytryna

Dwa metalowe kubki z uszkami rozgrzej wrzącą wodą, po czym wylej wodę. Do jednego z kubków wlej 60 ml wrzącej wody oraz szkocką whisky. Miksturę podpal i około 4-5 razy przelej płonący płyn z jednego kubka do drugiego, następnie wlej go do szklanki toddy. Dodaj cukier puder i wymieszaj dokładnie łyżką barową, do rozpuszczenia. Plasterek skórki z cytryny wyciśnij do momentu uwolnienia olejków eterycznych, po czym włóż do koktajlu.

A teraz klasyka gatunku. Historia koktajlu „Old Fashioned” sięga lat 30. XIX wieku. Niezmiennie jest przygotowywany w tradycyjnej formie na bazie burbonu i angostury, choć można go też spotkać w różnych wariacjach.

Masz ochotę spróbować? Oto składniki i receptura

  • szkło typu old fashioned
  • 50 ml burbonu lub whisky
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2-3 krople angostury
  • kostki lodu oraz woda gazowana do uzupełnienia

Cukier oraz whisky mieszaj do rozpuszczenia, dodaj resztę składników.

Do dekoracji natnij nad szkłem skórkę pomarańczy dla dodania dodatkowego aromatu.

Pierwsze koktajle powstały w dużej mierze dzięki kreatywności ówczesnych barmanów oraz z wykorzystaniem składników, które akurat mieli pod ręką. Zaczynając od kogucich piór na efektownych płomieniach kończąc. Dziś można miksować alkohol w prosty sposób z napojami gazowanymi, albo poprzez dodawanie świeżo wyciskanych soków z owoców, naparów herbat, aromatycznych przypraw. Ciekawostką jest stosowanie w koktajlach białka jaj kurzych oraz wielu innych składników występujących na co dzień w kuchni. Tylko od naszej kreatywności zależy jaki efekt uzyskamy, a karnawał to doskonała okazja do eksperymentowania w gronie przyjaciół. Oczywiście robiąc to odpowiedzialnie.

Autor: Marcin Zdunek, ekspert Distillers Limited

Chcesz wiedzieć więcej? Postawimy Ci drinka!

Zapraszamy do naszej bazy drinków. W wyszukiwarce możesz wybrać np. whisky i poznać nasze ulubione mocne koktajle.

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej