23 kwietnia 2020

Gdy na etykiecie wina znajdziecie zwrot old vines, wiedzcie, że w środku czeka na Was coś specjalnego. W zależności od miejsca pochodzenia wina fraza ta przybiera inne brzmienie. Na trunkach z Francji pojawia się vielles vignes, we Włoszech – vecchie vigne, zaś w Niemczech i Austrii alte Reben. W każdym przypadku chodzi jednak o to samo – winogrona użyte do wytworzenia wina pochodzą ze starych krzewów. Jednak kiedy możemy powiedzieć, że krzewy są stare?

Na to pytanie odpowiada cykl życia krzewu winnego. Nie zagłębiając się zbytnio w szczegóły, sprawa wygląda następująco. Od momentu posadzenia rośliny do pierwszych zbiorów, z których możemy wytworzyć wino, powinny minąć co najmniej trzy lata. Może być to więcej, ale nie powinno być mniej. Najwyższa produktywność, dojrzałość - to wiek od około 7 do 25 lat.  W tym czasie krzewy z winem są porządnie ukorzenione oraz rodzą najwięcej owoców. To w tym czasie winiarz może wytworzyć najwięcej wina, a co za tym idzie, również porządnie zarobić. Jednak cała magia związana z old vines zaczyna się po około 25 latach od zasadzenia.

Co takiego jest zatem w starych winnicach, że są tak wyjątkowe?

Stara winorośl z wiekiem zwykle traci wydajność. Znaczy to tyle, że produkuje mniej owoców, jednak zwiększa ich koncentrację. Możemy tę sytuację porównać do świeżych pomidorów i koncentratu pomidorowego. Wszyscy wiemy, co ma bardziej intensywny smak. 
Nie mniej ważny w opisie starych krzewów jest system korzeniowy. Przez te wszystkie lata ich zdążyły sięgnąć już naprawdę głęboko. Kilka, a nawet kilkanaście metrów w głąb ziemi – w zależności od rodzaju gleby, na której rosną. Powoduje to, że winorośl odżywia się tylko najlepszymi składnikami mineralnymi, a także czerpie wodę z głębszych pokładów. Dzięki temu krzew jest mniej narażony na zmienność warunków atmosferycznych w poszczególnych rocznikach, a co za tym idzie, na przestrzeni lat produkuje bardziej stabilne, powtarzalne wino.
Czerwone odmiany winogron rosnące na starych krzewach, prawie zawsze w pełni dojrzewają. Bezpośrednio przekłada się to na jakość tanin, które są łagodniejsze.
Jak widzicie stare winnice mają dla nas, smakoszy wina, same plusy. No może poza ceną… Pamiętajcie, że takie winnice nie są bardzo popularne. Ich największym problemem, jeśli tak to można określić, jest niska wydajność. Producenci nie wytwarzają tak dużo wina, jak przy młodszych krzewach, przez co potencjalnie nie zarabiają tyle, ile by mogli. Rekompensują to zatem wyższą jednostkową ceną produktu.

Na szczęście istnieje kilka regionów znanych z win wytwarzanych ze starych winorośli. Najpopularniejszym z nich jest chyba Kalifornia, a szczególnie region Lodi. W XIX wieku był to kluczowy region produkcji winogron w USA. Do dzisiaj zachowało się tam sporo winnic, w których prym wiedzie gwiazda regionu - Zinfandel oraz inne unikalne odmiany, takie jak Trousseau, Touriga Nacional i Tannat. Najstarsze krzewy w tych winnicach mają ponad 100 lat!

Nie mniej ważna jest dolina Barossa w Australii, znana na całym świecie z doskonałych win wytwarzanych ze szczepu Syrah. Południowa część Australii jest na tyle odizolowana od reszty świata, że tamtejsze winnice w zasadzie nie ucierpiały na skutek filoksery. Barossa miała więc mnóstwo szczęścia i teraz pełna jest ponadstuletnich winnic, w których oprócz Syrah znajdziemy również stare odmiany Grenache. To jedyny region na świecie z oficjalną klasyfikacją starych krzewów:
Old Vine – winorośl starsza niż 35 lat
Survivor Vine – winorośl starsza niż 70 lat
Centurion Vine- winorośl starsza niż 100 lat
Ancestor – winorośl starsza niż 125 lat

Starą winorośl znajdziemy również we Francji – Langwedocja i Alzacja to regiony, których powinniście szukać, jeśli chcecie kupić ten rodzaj wina. Dobrym wyborem, choć zapewne trochę droższym, będzie hiszpański region Ribera del Duero oraz Kamptal w Austrii. Zaś z bardziej egzotycznych, z winiarskiego punktu widzenia, kierunków, mogę polecić grecką wyspę Santorini. To nie tylko wspaniałe widoki i piękna architektura, ale i wina na światowym poziomie.

Autor: Tomasz Potrzebowski, blog Z PASJI DO WINA

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej