Dziś
kolejny wpis o wpływie gleby na styl wina. Ostatni tekst dotyczył gleby
wulkanicznej - teraz zaś przyszedł czas na przyjrzenie się glinie.
Gliniaste podłoże to ciężki typ gleby, składający się z wielu cząstek. W przestrzeniach między nimi magazynuje się woda, która ma zdolność do pozostawania tam przez dość długi czas. Ponadto gleba gliniasta ma w sobie pokaźne ilości składników odżywczych.
Zimą glina
pozostaje wilgotna, latem zaś rozgrzewa się, powoli wysycha, a gdy już wyschnie
- często pęka. Jakiekolwiek enologiczne działania na takiej glebie nie należą
do najłatwiejszych. Trzeba mieć sporo doświadczenia, by w pełni wykorzystać
potencjał, który ona daje.
W
cieplejszym klimacie – na przykład w Rioja lub Ribera del Duero w Hiszpanii, gleby
gliniaste kumulują wilgoć, pozwalając winogronom w czasie największych upałów na
korzystanie ze zmagazynowanych zasobów. Obecnie, gdy każdy litr wody jest
niemal na wagę złota, minimalizuje to irygację winnicy lub w ogóle nie
występuje potrzeba dodatkowego sztucznego nawadniania.
Wina
produkowane z owoców uprawianych na glebach gliniastych są dość potężne, krągłe
i aromatyczne oraz odznaczają się intensywnym kolorem i dobrze zaznaczoną, acz
zrównoważoną kwasowością. W taką charakterystykę wpisują się bez wątpienia wina
z regionu Pomerol w Bordeaux.
W tym
miejscu należy jednak nieco uporządkować i doprecyzować temat gleby w Pomerol.
Gliniaste podłoże faktycznie jest niezwykle charakterystyczne dla tego regionu,
jednak nie występuje wszędzie. Znajdziemy je w najlepszym terroir – zwanym Pomerol plateau (nazwę tą można
przetłumaczyć jako płaskowyż Pomerol). Ponadto podłoże nie jest jednorodne.
Gleba zawiera również żwir, piasek i dolną warstwę ze złożami żelaza. To
mistyczne, bogate w żelazo podłoże - crasse
de fer, jak nazywają je miejscowi winiarze, jest właśnie źródłem wszelkiej
doskonałości płynącej z tej apelacji. Ta geologiczna mieszanka powoduje, że
tworzone tam trunki są zupełnie wyjątkowe.
Na
gliniastych glebach na prawym brzegu rzeki Dordogne powstają najgęstsze,
najbardziej złożone i ekstrawaganckie wina z Pomerol. Są również jednymi z najdroższych na świecie. Król regionu - Petrus jest tego najlepszym przykładem.
Wyjątkowy,
zdominowany przez gliniane podłoże terroir Pomerol oraz nasadzenia szybko
dojrzewającego Merlot sprawiają, że jest to prawie zawsze pierwszy z regionów
Bordeaux, w którym rozpoczynają się zbiory winogron.
Autor: Tomasz Potrzebowski, blog Z PASJI DO WINA