19 marca 2021

Dziś kolejny wpis o wpływie gleby na styl wina. Ostatni tekst dotyczył gleby wulkanicznej - teraz zaś przyszedł czas na przyjrzenie się glinie.

Gliniaste podłoże to ciężki typ gleby, składający się z wielu cząstek. W przestrzeniach między nimi magazynuje się woda, która ma zdolność do pozostawania tam przez dość długi czas. Ponadto gleba gliniasta ma w sobie pokaźne ilości składników odżywczych.


Zimą glina pozostaje wilgotna, latem zaś rozgrzewa się, powoli wysycha, a gdy już wyschnie - często pęka. Jakiekolwiek enologiczne działania na takiej glebie nie należą do najłatwiejszych. Trzeba mieć sporo doświadczenia, by w pełni wykorzystać potencjał, który ona daje.

W cieplejszym klimacie – na przykład w Rioja lub Ribera del Duero w Hiszpanii, gleby gliniaste kumulują wilgoć, pozwalając winogronom w czasie największych upałów na korzystanie ze zmagazynowanych zasobów. Obecnie, gdy każdy litr wody jest niemal na wagę złota, minimalizuje to irygację winnicy lub w ogóle nie występuje potrzeba dodatkowego sztucznego nawadniania.

Wina produkowane z owoców uprawianych na glebach gliniastych są dość potężne, krągłe i aromatyczne oraz odznaczają się intensywnym kolorem i dobrze zaznaczoną, acz zrównoważoną kwasowością. W taką charakterystykę wpisują się bez wątpienia wina z regionu Pomerol w Bordeaux.

W tym miejscu należy jednak nieco uporządkować i doprecyzować temat gleby w Pomerol.
Gliniaste podłoże faktycznie jest niezwykle charakterystyczne dla tego regionu, jednak nie występuje wszędzie. Znajdziemy je w najlepszym terroir – zwanym Pomerol plateau (nazwę tą można przetłumaczyć jako płaskowyż Pomerol). Ponadto podłoże nie jest jednorodne. Gleba zawiera również żwir, piasek i dolną warstwę ze złożami żelaza. To mistyczne, bogate w żelazo podłoże - crasse de fer, jak nazywają je miejscowi winiarze, jest właśnie źródłem wszelkiej doskonałości płynącej z tej apelacji. Ta geologiczna mieszanka powoduje, że tworzone tam trunki są zupełnie wyjątkowe.

Na gliniastych glebach na prawym brzegu rzeki Dordogne powstają najgęstsze, najbardziej złożone i ekstrawaganckie wina z Pomerol. Są również jednymi z najdroższych na świecie. Król regionu - Petrus jest tego najlepszym przykładem.

Wyjątkowy, zdominowany przez gliniane podłoże terroir Pomerol oraz nasadzenia szybko dojrzewającego Merlot sprawiają, że ​​jest to prawie zawsze pierwszy z regionów Bordeaux, w którym rozpoczynają się zbiory winogron.

Autor: Tomasz Potrzebowski, blog Z PASJI DO WINA

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej