19 lutego 2021

Przez najbliższych kilka tygodni, na moim blogu, będę publikował wpisy dotyczące wpływu gleby na styl wina. Nie będę ukrywał, że jest to temat, który w ostatnim czasie bardzo mnie zainteresował. Chcę zatem podzielić się z Wami informacjami, jakie w tym obszarze zebrałem.

Dzisiejszy wpis poświęcony jest glebie wulkanicznej.

Oczywiście rodzaj gleby, to tylko jeden z aspektów mający wpływ na styl wina. Nie można zapominać, iż w ramach jednego rodzaju podłoża, występuje duża ilość innych zmiennych, kształtująca finalny trunek. Bezapelacyjnie należą do nich zawartość minerałów i innych związków organicznych, czy zdolność zatrzymywania wody.

Gleby wulkaniczne również powstają na różne sposoby. Kształtują się w wyniku zatrzymania wolno płynącej lawy, osadzanie się gwałtownie wyrzucanych z wulkanu skał, a także osiadania popiołu. Trzeba zatem powiedzieć, że nawet wśród gleb wulkanicznych występuje ogromna różnorodność. Różnice te połączone są ponadto z różnymi klimatami, zboczami i odmianami winogron. Czy zatem wśród tylu zmiennych można znaleźć jakieś cechy wspólne?

Otóż moim zdaniem można. Winogrona uprawiane na glebach wulkanicznych są dość małe, charakteryzują się wysoką kwasowością i umiarkowanie niską dojrzałością. Mały rozmiar gron prowadzi do skoncentrowanego smaku i wyraźnej tekstury. Niska dojrzałość oznacza, że ​​wina są generalnie bardziej pikantne niż owocowe, a także pojawia się w nich słony smak.
Taka gleba jest drobnoziarnista, dlatego dobrze odprowadza wodę z powierzchni i zatrzymuje ją w głębszych warstwach. Zawiera również duże ilości żelaza, co powoduje powstanie czarnej lub czerwonej ziemi. Uważa się, że czasami nadaje ona winom dymny lub rdzawy posmak.

Istnieje wiele regionów winiarskich o wulkanicznej przeszłości. Chyba najpopularniejszym regionem są wzgórza Etny na Sycylii, gdzie erupcje nadal są dość częste i w oczywisty sposób wpływają na glebę. Podłoże takie możemy również znaleźć we włoskiej Kampanii- nieopodal Neapolu i Wezuwiusza, a także w części regionu Soave. Poza Włochami gleby wulkaniczne występują na Santorini, regionie Somlo na Węgrzech, a także na zachodnim wybrzeżu USA i w Chile.

Moje ulubione wina, powstałe z winogron uprawianych na glebach wulkanicznych, wytworzone są ze szczepów Assyrtiko na Santorini i Nerello Mascalese z Sycylii.

Autor: Tomasz Potrzebowski, blog Z PASJI DO WINA

Serwis ambra.com.pl korzysta z plików cookies (tzw. ciasteczka).

Więcej informacji o tym jakich cookies używamy, oraz jak nimi zarządzać, znajdziesz po kliknięciu w „więcej”. więcej